kuppel

Kuppel. 1) Tre forskjellige kuppelkonstruksjoner: hengekuppel, pendentivkuppel og trompekuppel.

Av /KF-arkiv ※.

Hovedkuppelen til Masjid-i-Shah (kongemoskeen) i Esfahan, Iran. Den ble bygd på begynnelsen av 1600-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

4) Kuppelen til kirken San Lorenzo i Torino, sett fra innsiden. Den ble oppført etter tegninger av Guarino Guarini på midten av 1600-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Brunelleschis berømte kuppel på domkirken i Firenze, ferdig 1436.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den store kuppelen til Peterskirken i Roma. Den har et tverrsnitt på 42 m, og måler 141,5 m fra grunnen og opp til toppen av korset på taket. Den ble fullført av Giacomo della Porta etter Michelangelos tegninger i 1590.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kuppel, hvelvet, sfærisk overdekking av rom. Inntil begynnelsen av 1800-tallet som regel utført i mur og da med vannrette skift av kileformet stein, etter samme prinsipp som buen (se bue). Senere er kuppelen blitt utført i jern, jernbetong og laminert tre. Til en muret kuppel, hvis fot f.eks. danner en innskrevet sirkel i forhold til rommets kvadratiske grunnflate, hører også de såkalte pendentiver, hvelvkapper i form av sfæriske triangler som stiger opp fra rommets hjørner til utfylling av de åpne partier og overføring av kuppelens vekt til veggene.

Faktaboks

etymologi:
av italiensk, fra latin cupa, ‘tønne’

De første kupler av format ble bygd av romerne og utført som et system av radiære og horisontale ribber med tynnere deler i de mellomliggende kassetter, det hele forsterket ved sammenstøping med sement. Pantheons kuppel er et uovertruffet eksempel på denne teknikken med sitt spenn på 44 m. Fra renessansen av har man redusert kuppelkonstruksjonens sidetrykk ved å legge en ring av tømmer eller jern omkring foten. Kupler av jernbetong utføres nå som skall.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg