ad quadratum

Vestfronten på domkirken i Piacenza, Italia (1122-1233), med to mulige kvadrater.
Ad quadratum
Av .

Ad quadratum er betegnelsen på et arkitektonisk komposisjonssystem. Prinsippet baseres på at man på forskjellige måter anvender kvadratet for proporsjonering av byggverk, ved en sammenstilling av kvadrater og disse figurers diagonaler.

Faktaboks

uttale:
ad quadrˈatum
etymologi:
også kjent som:

"kvadratmetoden"

Prinsippet ble nevnt i 1398 i forbindelse med byggingen av domkirken i Milano. Det er et ek­sempel på at det gjennom arkitektur­historien har forekommet at geo­met­riske elementærformer – for eksempel kvad­ratet eller triangelet (se ad triangulum) – på varierende vis er blitt brukt som symbol, konstituerende planform, proporsjonsgrunnlag og propor­sjons­hjelp for arkitektur og bildende kunst.

I norsk sammenheng er begrepet ad quadratum mest kjent i forbindelse med den hissige debatt som oppsto da F. Macody Lund i sitt verk Ad Quadratum I og II (1919 og 1928) fremla planer for restaurering av Nidarosdomen, basert på dette prinsippet. Han hevdet her å ha gjenoppdaget et middelaldersk proporsjonssystem basert på kvadratet. Videre hevdet han kategorisk at dette kvadratsystemet hadde funnet éntydig og allmenn anvendelse på katedraler, og at det utgjorde en felles mal som man kunne konstruere katedraler etter.

I følge Lund kunne sys­temet gi et klart svar på hvordan Nidarosdomen hadde sett ut i middelalderen og at det derfor måtte anvendes i kirkens restaurering. Verket skapte skarp og langvarig strid; den såkalte «systemstriden», og førte til forsinkelse av restaureringsarbeidene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg