Jonisk kapitel
Jonisk kapitel fra Athena Polias' tempel i Priene (ca. 350-334 f.Kr.), tegnet av Pytheas.
Jonisk kapitel
Av .

Volutt. Santa Maria della Salute i Venezia, tegnet av Baldassare Longhena og bygd omkring midten av 1600-tallet. Store volutter formidler overgangen mellom taket og tårnet med den store kuppelen.

.

Volutt er et dekorativt arkitekturelement, formet som en opprullet spiral, som i det joniske kapitél eller voluttkapitél. Det er også brukt på antikke romerske sarkofager og i forbindelse med konsoller (såkalte modiljonger).

Faktaboks

Uttale
volˈutt
Etymologi
av latin: volutus = rullet

Middelalderen brukte ikke volutten, men under renessansen ble den brukt på nytt i en friere form, og ble et yndlingsmotiv under barokken, da i en mer S-lignende form som formidlende ledd mellom horisontale og vertikale arkitektoniske elementer.

Et tidlig eksempel fra renessansen er voluttene på Filippo Brunelleschis kuppellanterne (1445-61) på domkirken i Firenze; deretter Leone Battista Albertis sydfasade på Santa Maria Novella i samme by, hvor Alberti formidlet overgangen mellom første og andre «etasje» i kirkens basilikatverrsnitt med volutter på hver side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg