Fedraheimen

Avishode til Fedraheimen
Fedraheimen.
Paal Martinus Gjærder var født i Syvde i 1862. Våren 1885 reiste han til Bergen for å finne arbeid, slik at han kunne få råd til å kjøpe en trykkpresse. Under oppholdet i Bergen gikk Gjærder flere ganger til Bergens Tidende for å studere avisens hurtigpresse gjennom utstillingsvinduet. Gjærder reiste hjem til Syvde og fikk hjelp av bygdesmeden Mattias Jonsson Takset til å bygge sin egen presse. Denne flyttet Gjærder til nabobygda Eidså, og ga ut avisen Fjellblomar, med nye nummer annenhver uke fra 1886, og i Volda fra 1887. Deretter trykte Gjærder Vestmannen i Volda og siden på Tynset. I 1890 tok han med seg pressa til Bergen og trykte Arbejdernes Røst. I 1892 flyttet han tilbake til Volda og tok over Venstreavisen Søndmøringen fram til 1896. I mesteparten av perioden 1910 til 1919 utga Gjærder avisen Framstig. Han bidro sterkt til å dokumentere folkemusikk, blant annet gjennom utgivelsen av musikktidsskrift et Norsk Toneblad (1910–1918). Den teknisk interesserte Gjærder holder på bildet sin «evighetsmaskin». P. M. Gjærder døde i Volda i 1940.
Paal Martinus Gjærder
Kornberg, Nynorsk Kultursentrum.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fedraheimen var et ukeblad startet av Arne Garborg 6. oktober 1877 (med undertittelen Eit vikeblad aat det norske folket) og redigert av ham til utgangen av 1882, deretter av Ivar Mortensson-Egnund til 1889, og til slutt av Rasmus Steinsvik. Bladet gikk inn 1891.

Fedraheimen var hele tiden organ for målsaken; men det politiske synet i bladet skiftet. I Garborgs tid som redaktør var Fedraheimen organ for den radikale venstreopposisjonen, mens Mortensson-Egnund og Steinsvik gjorde det til et talerør for anarkismen.

Garborg skrev i bladet også etter 1882, og flere av hans fortellinger, likesom en del av romanen Bondestudentar, ble først trykt her. Blant medarbeiderne ellers var Kristofer Janson, Ivar Aasen, John Lie, Rasmus Løland, Vetle Vislie, Hans Seland, Anders Hovden og Nils Kjær.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg