Faktaboks

Fatma Aydemir
Født
1986, Karlsruhe
Fatma Aydemir (2017)
Fatma Aydemir (2017)

Fatma Aydemir er en tysk journalist og forfatter. Sentralt i forfatterskapet står migrasjonstematikk og rasisme sett fra et tysk-tyrkisk perspektiv. Hun er særlig kjent for romanen Dschinns (2022).

Biografi

Aydemir er født og oppvokst i Karlsruhe, og familien har tyrkiske røtter. Besteforeldrene kom til Tyskland som arbeidsinnvandrere (gjestearbeidere). Hennes erfaringer gjennom oppveksten som barn i en familie med migrasjonsbakgrunn spiller en sentral rolle både i forfatterskapet og i hennes arbeid som journalist og redaktør.

Aydemir studerte i tidsrommet 2007–2012 germanistikk og amerikanske studier ved universitetet i Frankfurt am Main. I 2012 flyttet hun til Berlin hvor hun etablerte seg som journalist og redaktør i avisa taz. Som journalist har hun profilert seg som kritiker av blant annet manglende pressefrihet i Tyrkia og rasisme i Tyskland.

Skjønnlitterært forfatterskap

Ellbogen

Handlingen i romandebuten Ellbogen (Albuer, 2017) utspiller seg i Berlin og i Istanbul. Hovedpersonen, Hazal Akgünduz, er en ung kvinne i Tyskland med tyrkisk bakgrunn som føler at hun ikke hører hjemme noen steder. Hun kan ikke identifisere seg med foreldrenes tradisjonelle verdier og mange forbud, men hun opplever heller ikke å bli fullt ut akseptert i det tyske samfunnet. Over tid bygger det seg opp et innestengt raseri i Hazal. Da hun, akkurat den kvelden hun fyller 18 år, blir ydmyket i køen til et utested i Berlin, blir begeret fullt. I fortvilet raseri sparker Hazal en mann på banen i Berlin. Han faller ned i sporet og blir liggende. For å slippe unna politiet flykter hun til Istanbul – en by hvor hun aldri før har vært, og som heller ikke gir henne den tilhørighetsfølelsen hun søker etter.

Ellbogen, en Berlin-roman som utspiller seg i et ungt og flerkulturelt miljø, omhandler tema som tilhørighet, identitet og skvisen mellom foreldrenes verdier og det tyske samfunnet hvor flerkulturelle unge faller mellom mange stoler. Ellbogen har blitt dramatisert og oppført på flere teaterscener i Tyskland.

Dschinns

Aydemirs andre roman, Dschinns (2022), gjorde forfatteren kjent for et bredt publikum. Tittelen spiller på ordet «Dschinn», som betyr en demon eller en ond ånd. Romanen stod på kortlista til den tyske bokprisen i 2022. I denne romanen videreutvikles migrasjonstematikken fra Ellbogen, samtidig som utfordringene migrasjon medfører, belyses gjennom et flergenerasjonsperspektiv: Unge som vokser opp i Tyskland, har andre ønsker og verdier enn foreldregenerasjonen.

Dschinns er en flerperspektivisk familieroman som gir innblikk i historien, familiehemmelighetene og livet til en tysk-tyrkisk familie rundt år 2000. Faren, Hüseyin, kom til Tyskland som gjestearbeider på 1970-tallet. Etter tretti år med hardt arbeid ønsker han å skape et hjem for familien i Istanbul og kjøper en selveierleilighet der. Samme dag som han flytter inn, får han et illebefinnende og dør i sin nye leilighet. Familien må reise til Istanbul på kort varsel for å være til stede ved begravelsen. Hvert familiemedlem presenteres gjennom et langt, monologisk kapittel som gir innblikk både i familiens historie og i hvor vanskelig det har vært og er og finne sin plass i det tyske samfunnet når man tilhører en minoritet og stadig møter fordommer. Samtidig belyser romanen hvor ulikt de forskjellige generasjonene håndterer disse konfliktene, og hvilke konflikter dette medfører innad i familien.

Sakprosa

I 2019 ga Aydemir, sammen med journalisten Hengameh Yaghoobifarah (født 1991), ut boka Eure Heimat ist unser Albtraum (Deres hjem/hjemsted er vårt mareritt). Boka, som består av en rekke essayer av kjente tyske forfattere og journalister med migrasjonsbakgrunn, er et kritisk oppgjør med tradisjonelle forestillinger om hva «hjem» eller «hjemland» egentlig er, og hvor meningsløst det føles å stadig vekk bli stilt spørsmålet «Men hvor kommer du egentlig fra?» når man er født og oppvokst i Tyskland. Blant bidragsyterne er forfatterne Olga Grjasnowa, Sharon Dodua Otoo, Sasha Marianna Salzmann og Mithu Sanyal.

Utmerkelser

Aydemir har fått flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Klaus Michael Kühne-prisen (2017)
  • Franz Hessel-prisen (2017)
  • Robert Gernhardt-prisen (2020)
  • Prisen LiteraTour Nord (2023)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg