Elisabeth (keiserinne av Østerrike)

Faktaboks

Elisabeth
“Sissi”
Født
1837
Død
1898

Artikkelstart

Elisabeth var keiserinne av Østerrike og fra 1867 dronning av Ungarn. Hun var datter av hertug Maximilian av Bayern, og ble i 1854 gift med keiser Franz Josef 1.

De fikk sønnen Rudolf (kronprins, tok sitt liv i 1889) og tre døtre, men ekteskapet var ulykkelig. Hun arbeidet for Ungarns likestilling med Østerrike. Elisabeth var kjent som en meget vakker kvinne. Hun trivdes ikke ved hoffet og oppholdt seg meget utenfor Østerrike.

Elisabeth ble myrdet av en italiensk anarkist i Genève i 1898.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Audun Krog Eftedal

Det hevdes i artikkelen om "Sissi" at hun var datter av "hertug Maximilian av Bayern". Faren var nok tronarving da hun ble født, men er nå helst kjent som kong Maximilan 2. av Bayern; han ble konge da faren abdiserte i 1848. Da Elisabeth ble keiserinne av Østerrike, var altså faren forlengst blitt konge av Bayern. Det kan virke litt pirkete, dette, men sammenlign med om vi skulle si at kong Olav 5. var sønn av prins Carl av Danmark - en nøyaktig parallell.(Om sønnen Rudolf virkelig "tok sitt liv" I Mayerling-dramaet, er mildt sagt omstridt, men det er jo den offisielle versjonen, så ...)(Ellers sies det om keiserinne Elisabeth at hun hadde ett eneste lykkelig øyeblikk i sitt voksne liv, nemlig da hun forsto at det knivstikket hun fikk på mstrandpromenaden i Geneve virkelig var dødelig. Noe overspent dame, men likevel relativt normal i sammenlikning med broren Ludvig, som ble konge i Bayern.)

svarte Hans Didrik Schou

Man skal være pirkete: hun var kusine av Ludvig II, ikke søster. Ganske så sprø begge to, det ble etter hvert dårlige gener i huset Wittelsbach.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg