Bad Ischl

Av .

Artikkelstart

Bad Ischl er en by i Østerrike som ligger i forbundslandet Oberösterreich og har 14 100 innbyggere (2011). Byen ligger midt i Salzkammergut, cirka 50 kilometer øst for Salzburg.

Næringslivet er især basert på turisttrafikken som har lange tradisjoner. Byen er et gammelt kursted i tilknytning til saltkildene som finnes her. Stedet var nær knyttet til habsburgerdynastiet, den østerrikske keiserslekten, som eide saltforekomstene i mange hundre år.

Historie

Byen utviklet seg på 1800-tallet til et møtested for adel og overklasse og var fast oppholdssted for keiser Franz Joseph (1830-1916) om sommeren. Han forlovet seg her i 1853 med Elisabeth av Bayern («Sisi»), som ble umåtelig populær. Forlovelsen fant sted i Seeauerhaus, som nå er bymuseum. Noe senere ble en større villa kjøpt og ombygd til keiserresidens, Kaiservilla, der Franz Joseph med sitt hoff hadde sommeropphold i nesten 60 år. Her undertegnet han også krigserklæringen mot Serbia som skulle føre til første verdenskrig.

Minnene om keiseren er fortsatt levende. Hvert år feires «Kaisers Geburtstag» 18. august med konserter, gudstjenester, parader, og med dansetilstelninger og andre festligheter natten igjennom.

Kultur

Byen er det kulturelle sentrum i Salzkammergut og byr året rundt på kunstneriske arrangementer. Høydepunktet er Lehár-festspillene som finner sted hver sommer med varierende operetter av Franz Lehár og Sissi av Fritz Kreisler. Det er flere kulturhistoriske samlinger i Keiservillaen, Lehár-villaen og i Marmorschlössl, slottet som var bygd til keiserinne Elisabeth.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg