Faktaboks

Andrew Litton
Født
16. mai 1959, New York, USA

Andrew Litton er en amerikansk dirigent og pianist, musikksjef ved New York City Ballet og gjestedirigent ved ledende orkestre.

Litton var sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i årene 2003–2015 og ble i 2011 utnevnt til ridder av 1. klasse av den kongelige fortjenstorden for sitt virke for norsk musikkliv.

Utdannelse

Litton fikk pianotimer fra fem års alder og studerte siden direksjon og klaverspill ved The Juilliard School i New York. Han ble i 1982 den yngste som har vunnet BBCs internasjonale dirigentkonkurranse.

Karriere

Litton var sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Bournemouth Symphony Orchestra fra 1988 til 1994. Han gjorde kritikerroste innspillinger med orkesteret og fikk ved sin avgang en honorær stilling.

Han var sjefdirigent for Dallas Symphony Orchestra i perioden 1994–2006, og ble i 2003 kunstnerisk leder for de såkalte Sommerfest-konsertene med Minnesota Symphony Orchestra.

I 2003 overtok han stillingen som sjefdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester etter Simone Young. Det ble et vellykket samarbeid, hvor orkesteret vant ytterligere anerkjennelse internasjonalt gjennom en rekke turnéer og flere plateinnspillinger.

I 2005 medvirket Litton til stiftelsen av Den Nye Opera i Bergen (fra 2012 Bergen Nasjonale Opera) og ledet forestillinger der. Han avsluttet sin sjefstid i Bergen med en gallakonsert ved orkesterets 250-årsjubileum i 2015, og fikk tittel av æresdirigent.

Litton var musikksjef ved Colorado Symphony Orchestra i årene 2013–2016. Han er fra 2014 dirigent for New York City Ballet og fra 2017 første gjestedirigent ved Singapore Symphony Orchestra.

Han har virket som gjestedirigent ved mange av verdens ledende orkestre, blant andre New York-filharmonien, Philharmonia Orchestra, Gewandhaus-orkesteret og Orchestre de la Suisse Romande.

Plateinnspillinger

Litton har spilt inn om lag 130 plater med forskjellige orkestre. Med Bergen Filharmoniske Orkester har han blant annet spilt inn musikk av Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev og Igor Stravinskij.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg