Andrew Litton

Faktaboks

Andrew Litton
Født
16. mai 1959, New York, USA

Andrew Litton, amerikansk dirigent og pianist, sjefdirigent for Colorado Symphony Orchestra og gjestedirigent ved flere ledende orkestre i USA og Europa.

Litton er tidligere sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester, og ble i 2011 utnevnt til ridder av 1. klasse av den kongelige fortjenstorden for sitt virke for norsk musikkliv.

Utdannelse

Litton har eksamen i direksjon og klaverspill fra Juilliard School i New York. Han ble i 1982 den yngste som har vunnet BBCs internasjonale dirigentkonkurranse.

Karriere

Litton var 1988–94 sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Bournemouth Symphony Orchestra, og fikk ved sin avgang en honorær stilling.

Han var sjefdirigent for Dallas Symphony Orchestra 1994–2006, og ble i 2003 kunstnerisk leder for de såkalte Sommerfest-konsertene med Minnesota Symphony Orchestra.

I 2003 overtok han stillingen som sjefdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester etter Simone Young. Det ble et vellykket samarbeid, hvor orkesteret vant anerkjennelse internasjonalt gjennom en rekke turnéer og flere plateinnspillinger.

Litton medvirket til stiftelsen av Bergen Nye Opera i 2005 (fra 2012 under navnet Bergen Nasjonale Opera), og har ledet forestillinger der.

Litton avsluttet sin tid i Bergen med en gallakonsert ved orkesterets 250-årsjubileum i 2015, og fikk tittel av æresdirigent.

Fra 2013 er Litton musikksjef ved Colorado Symphony Orchestra. Han har virket som gjestedirigent ved mange av verdens ledende orkestre, blant andre New Yorkfilharmonien, Philharmonia Orchestra, Gewandhausorkesteret og Orchestre de la Suisse Romande.

Litton har spilt inn om lag 130 plater med forskjellige orkestre. Med Bergen Filharmoniske Orkester har han blant annet spilt inn musikk av Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev og Igor Stravinskij.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg