Dole

Doles logo

Artikkelstart

Dole Food Company, Inc. er et amerikansk næringsmiddelkonsern og et av verdens ledende selskap innen fersk frukt og grønnsaker. Selskapet ble grunnlagt i 1851 og har sitt hovedkvarter i California, USA. I 2018 hadde selskapet en omsetning på 4,4 milliarder amerikanske dollar og rundt 36 000 ansatte.

Faktaboks

Uttale
doul fud –
Også kjent som

Dole Food Company, Inc.

Dole er verdens største bananprodusent med plantasjer i Honduras, Costa Rica, Ecuador, Colombia, Guatemala, Peru og Filippinene, og verdens nest største ananasprodusent med plantasjer i Latin-Amerika, Hawaii, Filippinene og Thailand. Dole selger også friske blomster og emballerte/frosne fruktprodukter.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt på Hawaii av de to misjonærene Samuel Castle og Amos Cooke. Med utgangspunkt i produksjon og distribusjon av sukker utvidet Castle & Cooke (C&C) virksomheten til å omfatte betydelige jordbruksinteresser. I 1932 ble C&C hovedeier i Hawaiian Pineapple Company, grunnlagt i 1901 av James Dole, som dyrket ananas og eksporterte den hermetisk pakket fra Hawaii til resten av USA.

Fra 1933 ble Dole ananas et kjent merkenavn. I 1961 overtok C&C resten av Hawaiian Pineapple, og selskapet startet i 1963 produksjon av ananas og bananer på Filippinene og i 1973 bananproduksjon i Mellom-Amerika. Det ble i 1985 sammenslått med transportselskapet Flexi-Van, ledet av David Murdock, og tok 1991 navnet Dole Food Company.

I 2003 overtok Murdock hele selskapet. I 2018 solgte han omtrent 45 % andel av selskapet til Total Produce.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg