Den norske legion

Den norske legion var blant avdelingene som vervet norske frontkjempere. Her ses avdelingens vervekontor på hjørnet av Karl Johans gate og Fredriks gate i Oslo.

Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Den norske legion var under andre verdenskrig en militær avdeling som fra juni 1941 på tysk initiativ ble vervet i Norge for å kjempe på østfronten. Foranledningen for rekrutteringen til legionen var krigsutbruddet mellom Tyskland og Sovjetunionen. Den norske legion ble satt inn på forskjellige frontavsnitt og led til dels store tap.

Faktaboks

Også kjent som

på tysk kalt SS-Freiwilligen-Legion Norwegen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Olav Søbakk

I denne artikkelen savner jeg følgende opplysninger:1. Finlandspørsmålet, hvilket som ble vektlagt som grunn både til opprettetlse og ikke minst brukt i rekrutteringen (ref legionens første logo).2.Visjonene om at dette skulle bli spiren i en ny norsk hær med norske uniformer, distinksjoner o.l. (ref opprettelse av bl.a. Oslo-staben), men at legionen ble kuppet av SS og dermed ble bl.a. Oslo-staben nedlagt.3. Hva som står i artikkelen om at DNL ble satt inn på forskjellige frontavsnitt kan virke villledende. DNL (kp 1-4 og 14) ble satt inn på Leningradfronten, dog kp 14 ble spredt rundt i dette frontavsnittet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg