Bjølsen

Artikkelstart

Bjølsen er et boligstrøk og industristrøk i Oslo, beliggende i Sagene bydel, på vestsiden av Akerselva nord for Sagene. Det ble innlemmet i byen i 1878.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Bjorðsin; første ledd er ikke tolket, siste ledd av vin, ‘eng’

Området tilhørte opprinnelig gården Bjølsen, som er nevnt første gang i 1351. De første industribedriftene i området ble anlagt ved Akerselva allerede omkring 1700. Bjølsen Valsemølle ble anlagt i 1884. Bjølsen har flere store parker og friarealer, og Voldsløkka idrettsanlegg. Bjølsen skole ble tatt i bruk i 1878.

Bjølsen er i dag preget av leiegårder fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, byfornyede kvartaler fra annen halvdel av 1970-årene og blokkene i og rundt Bjølsen studentby fra årene etter 2000.

Den gamle bussgarasjen til Oslo Sporveier var under andre verdenskrig brukt av nazistenes transporttjeneste, med blant annet verksted for jagerfly. Anlegget ble ødelagt ved en meget vellykket sabotasjeaksjon 14. august 1944, ledet av Gunnar Sønsteby og Max Manus. Bussgarasjen er nå ombygd til idrettshall og varehus i tilknytning til Bjølsen studentby, som ble bygd i 2001-2003.

Kart

Bjølsen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg