panservern

Panservern. 127 mm-missilsystemet TOW. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Panservern er ulike typer aktive og passive midler til å ødelegge eller stanse en motstanders pansrede kjøretøyer, først og fremst stridsvogner.

Passivt panservern kan være stridsvognhinder, stridsvogngraver og stridsvognminer, som utplasser som statiske virkemidler for å forhindre eller forsinke fiendens framrykking.

Aktivt panservern er egne stridsvogner og panserjagere, og andre panservåpen, som artilleri (inklusive panservernkanoner) og panservernmissiler. Stridsvogner og panserjagere har langtrekkende presisjonsvåpen og egner seg særlig godt som panservern. Nærpanservern er raketter som skytes ut fra lette rør og avfyres fra skulderen, eksempelvis M72, introdusert i Forsvaret i 1966, og RPG–7. Hæren har siden 2012 vært oppsatt med panserbekjempelsessystemet (missilet) Javelin.

Panservern kan også bestå av egenbeskyttelse; beskyttelse av egne stridsvogner, også det med aktive og passive virkemidler: selve pansringen (passiv) samt elektronikk som varsler angrep og aktiverer egen ildgivning (aktiv).

Panservernvåpen er blitt utviklet fra slutten av første verdenskrig, parallelt med at panservåpen – særlig stridsvogner – ble tatt i bruk, og med rask utvikling under og etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg