Faktaboks

John Bolton

John R. Bolton, John Robert Bolton.

Født
20. november 1948, Baltimore, Maryland, USA
John Bolton
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

John Bolton er en amerikansk politiker (republikaner), jurist og diplomat. Han har tilbrakt det meste av sin karriere i politisk oppnevnte lederstillinger i statsadministrasjonen og i konservative stiftelser.

Bolton var nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president Donald Trump fra 2018 til 2019. Han var USAs FN-ambassadør fra 2005 til 2006 under president George W. Bush.

Utdanning og tidlig karriere

Bolton ble utdannet til jurist ved Yale University i 1974. Etter endt utdannelse og fram til 1981 var Bolton advokat i et firma i Washington, D. C.

I 1981 gikk Bolton inn i statsadministrasjonen, først under president Ronald Reagan og deretter under George H. W. Bush. Bolton hadde ulike lederstillinger i Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og USAs bistandsorgan USAID.

I 1990-årene arbeidet Bolton igjen som advokat og i konservative tankesmier, blant andre American Enterprise Institute (AEI).

Under George W. Bush

I 2001 utpekte president George W. Bush Bolton til viseutenriksminister med ansvar for rustningskontroll og sikkerhetspolitikk. Fra denne stillingen bidro han til USAs tilbaketrekning fra ABM-avtalen.

Bolton ble særlig omstridt etter at Bush nominerte ham til posten som FN-ambassadør i desember 2004. Utnevnelsen ble møtt med sterk kritikk fra flere hold etter Boltons negative uttalelser om FN og etter vitnemål som sådde tvil om hans mellommenneskelige og diplomatiske evner.

For å foregripe et mulig nederlag i godkjenningsprosessen i Senatet, stadfestet President Bush utnevnelsen midlertidig mens Senatet var på ferie i august 2005. Da republikanerne ble svekket i Senatet ved valget høsten 2006, ble det klart at Bolton ikke ville bli godkjent når den midlertidige perioden utløp, og han trakk seg.

Etter Bush-tiden

Bolton var siden tilknyttet konservative tankesmier og kommenterte politikk på TV-kanalen Fox News.

Han har i taler og gjennom mediene tatt til orde for at USA bør vise sterkere vilje til bruk av militærmakt og legge mindre vekt på internasjonalt samarbeid der det ikke kan begrunnes i USAs umiddelbare interesser. Han har fastholdt at president Bush gjorde rett i å invadere Irak i 2003.

Både i 2012 og 2016 gjorde Bolton forundersøkelser med tanke på å stille som presidentkandidat, men uten å gå videre med planene.

9. april 2018 tok Bolton over etter H. R. McMaster som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering. Da han forlot stillingen 9. september 2019, sa presidenten at han hadde avskjediget Bolton som følge av «sterk uenighet». Bolton hevdet at han selv tilbød seg å si opp. I juni 2020 ga han ut boken The Room Where it Happened: A White House Memoir om tiden som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Boken var svært detaljert og ga en rekke lite flatterende beskrivelser av Donald Trumps evner som president, og fikk mye medieoppmerksomhet, blant annet for påstanden om at Trump forsøkte å få hjelp fra Kinas president Xi Jinping til å bli gjenvalgt i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg