Professor i paleontologi ved Paleontologisk Museum (idag del av Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo). Han har arbeidet med Oslofeltets kambrosiluriske lagrekke siden slutten av 1960-tallet, og er spesialist på tidsperioden Ordovicium, samt trilobitter og andre fossile leddyr.

Bruton arbeidet med de verdensberømte mellomkambriske fossilene fra Burgess shale (Canada), sammen med Harry Whittington, Simon Conway Morris og Derek Briggs.

Sammen med Gunnar Henningsmoen ledet han Paleontologisk Museums utgravninger av ordoviciske trilobitter og graptolitter på Ny Friesland, Svalbard i 1971. Trilobittene ble beskrevet av Richard Fortey i Norsk polarinstitutts skriftserie.

Bruton var i mange år medlem av den internasjonale stratigrafiske komite for Ordovicium, og dermed ansvarlig for å finne gode typelokaliteter for aldersbestemmelse og korrelasjon av den ordoviciske lagrekke.

Han har ellers publisert mange artikler om trilobittenes taksonomi, deres utvikling og funksjonelle anatomi og er en verdensekspert på trilobittgruppen som kalles odontopleurider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.