Burgess Shale

Rekonstruksjon av Anomalocaris canadensis. Legg merke til de vingeliknende «bena», de store øynene og gripearmene forrest.
Det første komplette fossilet av Anomalocaris canadensis ble funnet i Burgess Shale og blir oppbevart i Royal Ontario Museum, Toronto, Canada.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Fossil av en hyolitt (Haplophrentis carinatus) fra Burgess Shale.
Smithsonian National Museum of Natural History.
Lisens: fri

Artikkelstart

Burgess Shale er et område med usedvanlig godt bevarte mellom-kambriske fossiler. Skiferlagene med fossilene ligger høyt oppe i Rocky Mountains i British Columbia i Canada. Burgess Shale ble oppdaget i 1909 av den amerikanske geologen Charles Doolittle Walcott.

Vanligvis er det organismers harde deler som fossiliseres, men i Burgess Shale-faunaen finnes også godt bevarte bløtdeler. Leddyr, svamper og leddormer er godt representert, men det er også grupper som neppe har nålevende representanter. Lignende fossiler er også kjent fra Chengjiang i Kina og fra Siriuspasset på Grønland. Det tidligste kjente ryggstrengdyret, Pikaia, er kjent fra Burgess Shale. Der finnes også gåtefulle dyr som Anomalocaris, Opabinia, Wiwaxia og Dinomischus, samt grupper man sjelden finner fossilt, som marine marker (polychaeter og priapulider).

Det viktige med slike lokaliteter er at det gir et innblikk i hva vi vanligvis går glipp av i de fossile faunaene. De dyrene med harde kroppsdeler som forholdsvis lett kan oppbevares (for eksempel trilobitter, brachiopoder, snegler) viser seg å være i et lite mindretall når vi får en mye mer komplett oversikt over økosystemet. Lokaliteter med eksepsjonelt oppbevarte fossiler kalles Lagerstätte, og Burgess Shale inngår som en del av et større naturområde oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg