Burgess Shale, skiferbergart med usedvanlig godt bevarte mellom-kambriske fossiler. Skiferlagene ligger høyt oppe i Rocky Mountains i British Columbia i Canada. Burgess Shale ble oppdaget i 1909 av den amerikanske geologen Charles Doolittle Walcott.

Vanligvis er det organismers harde deler som fossiliseres, men fossilene i Burgess Shale-faunaen har også godt bevarte bløtdeler. Leddyr, svamper og leddormer er godt representert blant fossilene her, men det er også grupper som neppe har nålevende representanter. Lignende fossiler er også kjent fra Chengjiang i Kina og fra Siriuspasset på Grønland. Det tidligste kjente ryggstrengdyret, Pikaya, er kjent fra Burgess Shale. Der finnes også gåtefulle dyr som Anomalocaris, OpabiniaWiwaxia og Dinomischus, samt representanter for grupper man sjelden finner fossilt, som marine marker (Polychaeter og Priapulider).

Det viktige med slike lokaliteter er at det gir et innblikk i hva vi vanligvis går glipp av i de vanlige fossile faunaene; de dyrene med harde kroppsdeler som forholdsvis lett kan oppbevares (f.eks. trilobitter, brachiopoder, snegler) er i et lite mindretall når vi får en mye mer komplett oversikt over faunaen.

Slike lokaliteter med eksepsjonelt oppbevarte fossiler kalles med et tysk ord "Lagerstätte".

Burgess Shale inngår som en del av et større naturområde som er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.