Burgess Shale

Fossil av en hyolitt (Haplophrentis carinatus) fra Burgess Shale.
Smithsonian National Museum of Natural History.
Lisens: fri

Burgess Shale, skiferbergart med usedvanlig godt bevarte mellom-kambriske fossiler. Skiferlagene ligger høyt oppe i Rocky Mountains i British Columbia i Canada. Burgess Shale ble oppdaget i 1909 av den amerikanske geologen Charles Doolittle Walcott.

Vanligvis er det organismers harde deler som fossiliseres, men fossilene i Burgess Shale-faunaen har også godt bevarte bløtdeler. Leddyr, svamper og leddormer er godt representert blant fossilene her, men det er også grupper som neppe har nålevende representanter. Lignende fossiler er også kjent fra Chengjiang i Kina og fra Siriuspasset på Grønland. Det tidligste kjente ryggstrengdyret, Pikaya, er kjent fra Burgess Shale. Der finnes også gåtefulle dyr som Anomalocaris, Opabinia, Wiwaxia og Dinomischus, samt representanter for grupper man sjelden finner fossilt, som marine marker (Polychaeter og Priapulider).

Det viktige med slike lokaliteter er at det gir et innblikk i hva vi vanligvis går glipp av i de vanlige fossile faunaene; de dyrene med harde kroppsdeler som forholdsvis lett kan oppbevares (f.eks. trilobitter, brachiopoder, snegler) er i et lite mindretall når vi får en mye mer komplett oversikt over faunaen.

Slike lokaliteter med eksepsjonelt oppbevarte fossiler kalles med et tysk ord «Lagerstätte».

Burgess Shale inngår som en del av et større naturområde som er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg