Den devonske odontopleuriden Leonaspis fra Marokko. Legg merke til at suturlinjene på hodet har sprukket opp, og rostralplaten er borte. Dette viser at dette er et skallskifte, hvor dyret har krøpet ut av skallet for en rask vekstperiode før det nye skallet hardner.
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
.
Lisens: fri
Den planktoniske odontopleuriden Selenopeltis buchii som levde i Ordovicium og silur over et stort område langs det gamle Gondwana-kontinentet (Tsjekkia, Frankrike, Marokko, Portugal, Spania, Storbritannia)
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
.
Lisens: fri

Odontopleurida var en orden av trilobitter hvis typiske trekk var et stort antall pigger på enden av kroppsleddene, langs midten av ryggen og på sidefeltene. De fleste var ganske små, men noen, som Selenopeltis, kunne bli opptil 16 centimeter lange.

De hadde sitt opphav i slutten av kambrium, og var vanlige gjennom ordovicium, silur og devon. Gruppen døde ut i slutten av devon-perioden sammen med nesten alle de resterende trilobittgruppene. Det er påfallende at de fleste trilobittene som overlevde i devon ble mer og mer piggete. Dette var antagelig en respons til fiskenes fremvekst som de viktigste jegerne.

De fleste levde antagelig på bunnen, men noen, som Selenopeltis, har stor utbredelse og kan ha levd planktonisk, altså oppe i vannmassene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg