Innimellom Claras konsertreiser og Roberts studier, kunne det gå lang tid mellom hver gang de så hverandre. Men vennskapet ble opprettholdt av brev og musikk som ble sendt fra Robert til Clara og fra Clara til Robert. Til sammen skrev de faktisk over 20 000 brev til hverandre. I tillegg skrev og sendte de hverandre verk de komponerte. At de inspirerte hverandre er tydelig ut fra enkelte titler, og ettersom de bruker hverandres tematiske materiale:
- Clara Wieck: Romance variée, op. 3, tilegnet Robert Schumann
- Robert Schumann: Impromptus over et tema av Clara Wieck, op. 5 (1833)
- Robert Schumann: Toccata, op. 7 (1830-34) (Clara urframførte dette verket i 1834)
- Clara Schumann: Toccatina, op. 6 nr. 1 (1834-36)
- Robert Schumann: Klaviersonate op. 1 nr. 11. Tilegnet Clara fra Florestan und Eusebius
I sonaten op. 11 inneholder første sats tematisk materiale fra Claras op. 5 nr. 4, nemlig Scene Fantastique: Le ballet des revenants. I satsens hovedtema bruker Robert både åpningstemaet og temaet fra mellomdelen nydelig forenet.
Unge Clara var både virtuos og produktiv. I 1835 skrev hun til Robert:
Jeg har vært meget flittig. Bare le, men det er sant! Jeg har avsluttet partituret mitt; jeg har skrevet ut alle stemmene selv, på kun to dager; jeg har renskrevet mine variasjoner i F-dur og også Une nuit de Sabbat (Hexenchor). [Op. 5 nr. 1] Jeg har også begynt å instrumentere klaverkonserten min.
Et annet eksempel er Robert Schumanns kjente Kinderszenen, op. 15. I et brev skrev Robert at han har tenkt på at Clara synes han er som et barn – og at dette inspirerte ham til å skrive stykker om barndommen. «Jeg har skrevet noen stykker til deg. Men du må glemme at du er virtuos», skrev Robert til Clara da han i 1838 sendte henne Kinderszenen – scener fra barndommen.
Etter hvert blir det tydelig at vennskapet mellom de to tar en romantisk retning. Claras far, Friedrich, er imidlertid lite begeistret for denne tanken, og forbyr Clara å se Robert. Imidlertid fikk hun lov til å spille hans musikk – og kanskje derfor ble deres musikalske korrespondanse spesielt betydningsfull. Til Claras 18-årsdag spør Robert faren til Clara om hans datters hånd, men blir brutalt avvist. Nye forbud nedlegges. De to forelskede må smugle brev via venner og hushjelper.
Etter mye motstand går de to rettens vei for å få gifte seg når Clara endelig fyller 21 år, som var datidens myndighetsalder. Til bryllupsdagen får Clara den vakre lied-syklusen ‘Myrthen’ (op. 21), som er en samling kjærlighetssanger. I løpet av det første året de er gift, oppfordrer Robert Clara til også å skrive noen lieder. Det gjør hun – og til deres første års bryllupsdag overrasker han henne med utgivelsen av samlingen Liebesfrühling (Claras op. 12 og samtidig Roberts op. 37) hvor de har komponert noen lieder hver.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.