Hans von Bülow

Faktaboks

Uttale
bˈy:lå
Hans von Bülow
Hans Guido, friherre (baron) von Bülow
Født
8. januar 1830
Død
12. februar 1894
Fødested
Dresden, Tyskland
Dødssted
Kairo, Egypt

Hans von Bülow, tysk dirigent, pianist, komponist og musikkskribent, en sentral personlighet i tysk musikkliv på slutten av 1800-tallet.

von Bülow giftet seg i 1857 med Franz Liszts datter Cosima, men hun forlot ham og giftet seg med Richard Wagner.

Pianist

von Bülow kom fra en prominent adelsslekt. Han var et klavertalent, og fikk Friedrich Wieck og Louis Plaidy som lærere. Han ble kjent med Franz Liszt og Richard Wagner, og disse hjalp ham til de første oppgavene som dirigent i Zürich i 1850.

von Bülow urfremførte Liszts klaversonate i h-moll i Berlin i 1857 og Pjotr Tsjajkovskijs klaverkonsert i b-moll i Boston i 1875. Han skal ha vært en av de første pianistene som hadde alle Beethovens 32 klaversonater på repertoaret.

Dirigent

Ved sin omhyggelige og nøyaktige innstudering og inspirerende tolkning ble von Bülow en av grunnleggerne av den moderne dirigeringskunst. Som hoffkapellmester hos kong Ludvig 2 av Bayern fra 1864 ledet han i München uroppførelsene av Wagners Tristan og Isolde (1865) og Mestersangerne i Nürnberg (1868).

Han var 1867–1869 rektor og klaverlærer ved det omorganiserte kongelige musikkonservatoriet i München.

von Bülow var 1878–1880 hoffkapellmester i Hannover, og 1880–1885 tilsvarende hos hertugen av Meiningen. I det nyskapende teater- og musikkmiljøet i Meiningen bygget han opp hofforkesteret til et av Tysklands ledende, og gjorde det til en viktig støttespiller for Johannes Brahms og den unge Richard Strauss.

von Bülow var 1887–1893 sjefdirigent for Berlinfilharmonien, og bidro vesentlig til at dette orkesteret fikk ry som et av verdens ledende.

På grunn av sykdom foretok von Bülow flere reiser til steder med varmere klima, og han døde på et hotell i Kairo, 64 år gammel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg