Ildjernsflu fyrskip

Ildjernsflu fyrskip lå utenfor Nesodden til 1967
Ildjernsflu fyrskip lå utenfor Nesodden til 1967..
Ildjernsflu lysbøye

Ildjernsflu var et fyrskip som lå på vestsiden av Nesoddtangen, i Nesodden kommune i Viken fylke. Det lå slike skip forankret der fra 1919 til 1967. Det var det eneste stedet det lå et permanent fyrskip på 1900-tallet.

Faktaboks

også kjent som:
Ildjernet
  • Lyshøyde over vannlinjen var: ca. 7 meter
  • Lysvidde var: 9,3 nautiske mil
  • Lyskarakter på ny lykt: Oc (3) WRG 10s

Navnet

Ildjernsflu har fått navn etter øya Ildjernet. Navnets første ledd kommer visstnok av skjærets form, som er sammenlignet med jern som ble brukt til å få ild med, 'ildstål'. Flu er 'banke, skjær', som under flotid overskylles av sjøen.

Historikk

Det første fyrskipet på Ildjernsflu kom i 1919. Det var nærmest en flatbunnet pram, bygget i jernbetong for å kunne tåle isgang. Det lille fartøyet var kun 42 fot langt og 18 bredt. Om natten 9. februar 1929 ble fyrskipet pårent av dampskipet Storesand og sank. Et nytt og større fyrskip av tre ble straks bestilt og lå på plass i 1930. Dette fartøyet var rødmalt og som sin forgjenger utstyrt med lanterne, tåkehorn og nødvendige maskiner, og fastankret med en kraftig og lang ankerkjetting. I 1967 ble fyrskipet kondemnert og erstattet av en midlertidig lysbøye. I 1968 kom så fyrskipets erstatning på plass og lysbøya ble fjernet. Det var en kraftig betongsøyle med lykt som ble slept ut fra Nesodden og satt opp på undervannsskjæret. I 2016 ble farleden forbi opprustet og Ildjernsflu fikk ledbelysning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg