Charles Plisnier

Faktaboks

Charles Plisnier
Uttale
plinjˈe
Født
1896
Død
1952

Charles Plisnier var en belgisk franskspråklig forfatter. Han fullførte sin juridiske utdannelse i 1922 og og arbeidet i Belgias rettsvesen fram til 1937 da han ble forfatter på heltid. Han begynte tidlig å skrive dikt, og ble blant annet oppmuntret av dikteren Émile Verhaeren.

Kommunisme og kristendom

I 1919 ble Plisnier medlem av det belgiske kommunistpartiet. I 1928 ble han ekskludert fra partiet fordi han kritiserte Sovjetunionen og støttet Lev Trotskijs tanke om vedvarende revolusjon. Tidlig på 1930-tallet gjennomgikk han en kristen omvendelse, men han beholdt hele livet en sterk sympati for sosialismen. Plisnier var også en ivrig tilhenger av vallonernes sak: Han mente at den fransktalende delen av Belgia burde slås sammen med Frankrike eller utgjøre en egen stat. Trolig gikk han bort fra dette synet mot slutten av sitt liv.

Lyrikk og romaner

Plisniers forfatterskap er meget omfattende. På 1920-tallet skrev han hovedsakelig lyrikk, men diktene hans ble først publisert etter 1930, delvis på grunn av kommunistenes motvilje mot denne sjangeren. Som romanforfatter fikk han i 1936 sitt gjennombrudd med Mariages (2 bind, norsk oversettelse «Ekteskap», 1947). Hans oppgjør med kommunismen skjedde i 1937 med Faux passeports, Norsk oversettelse «På falsk pass», 1939. Denne romanen fikk Goncourt-prisen. Det var første gang en forfatter som ikke var fransk, ble tildelt denne betydningsfulle prisen.

Plisnier er også kjent for romanseriene Meurtres («Drap»), utgitt i 5 bind i 1930–41 og Mères («Mødre»), utgitt i 3 bind i 1946–49, som behandler moralske og psykologiske temaer. I tillegg utgav han en rekke enkeltstående romaner. Selv om diktene viser en viss tilknytning til surrealismen, har romanene en tradisjonell form med en «allvitende forteller» og en klar og sammenhengende intrige. Flere samlinger av essayer og erindringer er utgitt etter hans død.

Mot slutten av sitt liv var Plisnier blant de første som skrev om et forent Europa. Den belgiske PEN-klubben foreslo ham for Nobelprisen i litteratur. Den viktigste litteraturprisen i det franskspråklige Belgia bærer Charles Plisniers navn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg