litteraturpriser

Artikkelstart

Litteraturpriser, priser som gis til forfattere. Den viktigste litteraturprisen er uten sammenligning Nobelprisen i litteratur, som Svenska Akademien deler ut hvert år. Både i prestisje og pengebeløp er den helt enestående, også fordi den har verdenslitteraturen som utvalgsområde. Det samme gjelder ALMA-prisen, Astrid Lindgren Memorial Award, som er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris. I nordisk litteratur nyter Nordisk Råds litteraturpris høy prestisje. Det finnes imidlertid også en rekke viktige nasjonale priser (Goncourt-prisen, Booker-prisen, National Book Award, Pulitzer-prisen, Pen-Faulkner Award og så videre).

Faktaboks

Uttale
litteratˈurpriser

I Norge finnes Brageprisen, som har vært utdelt for årets beste bok i noe varierende kategorier siden 1992. Like viktig er kanskje en rekke mindre priser fra forlag eller stiftelser: Doblougprisen, Gyldendalprisen (tidligere Gyldendals legat), Cappelenprisen, Aschehougprisen, Norsk litteraturkritikerlags pris, Tarjei Vesaas' debutantpris og Bokhandlerprisen. De fleste prisene består av en pengesum, mens noen innebærer prestisje og oppmerksomhet alene.

Innen norsk krim utdeles Rivertonprisen, Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod og Sølvkniven.

Andre internasjonale litteraturpriser av betydning er Den russiske Booker-prisen, Den store boken, Rauris litteraturpris og Ingeborg-Bachmann-prisen.

Liste over utvalgte litteraturpriser

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg