Butterworth

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Butterworth er en by i Malaysia, nordvest på Malayhalvøya i delstaten Penang. Butterworth er tre kilometer øst for George Town på øya Penang. Mellom denne øya og fastlandet går Penangstredet. Ifølge siste statistiske oppgave fra 2010 har byen 71 643 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
bˈʌtəwə:þ

Økonomi

Siden 1894 har det vært fergeforbindelse mellom Butterworth og George Town. Fra Butterworth er det jernbaneforbindelse sørover til Kuala Lumpur og nordover til Hat Yai i Thailand. Tre kilometer sør for Butterworth går det en 13,5 kilometer lang bro over Pengangstredet til en av George Towns forsteder. Denne broen som ble bygd i 1985, er landets nest lengste bro.

Butterworth har landets tredje største havn og delstatens Penangs viktigste havn. Mens havnen i George Town hovedsaklig er for cruiseskip, er Butterworths havn hovedsaklig for laste- og containerskip. Fra byen er det eksport av blant annet gummi og import av blant annet olje. I byen er det stålverk og smelteverk for tinn, samt produksjon av bildeler.

Flybase

Nord for byen har det malaysiske flyvåpen en base. Siden 1971 har denne basen også vært hovedkvarter for The Integrated Air Defence System (HQIADS) i henhold til en avtale mellom Australia, New Zealand, Malaysia, Singapore og Storbritannia.

Navnet Butterworth

Navnet er etter William John Butterworth (1801–1856), som var guvernør i Straits Settlement fra 1843 til 1855.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg