George Town (by i Malaysia)

Artikkelstart

George Town er en by i Malaysia, på den nordøstlige delen av øya Penang (Pulau Pinang) på Malaysias vestkyst. Mellom denne øya og Malayahalvøya går Penangstredet. Byen er hovedstad i delstaten Penang. George Town har 2 412 616 innbyggere (2018) og er Malaysias nest største by. Navnet Penang blir ofte også brukt om byen.

Faktaboks

Uttale
dʒˈå:dʒtˈaun
Også kjent som

Penang

  • Se også artikkelen om Penang

Næringsliv og transport

George Town er et finans- og industrisenter med betydelige utenlandske investeringer, blant annet innen elektronikk. Turisme er annen viktig næringsgren. Byens havn blir hovedsaklig brukt for cruiseskip. Siden 1894 har det vært fergeforbindelse mellom George Town og Butterworth på den andre siden av Penangstredet.

I 1985 ble det bygd en 13,5 kilometer lang bro over Penangstredet fra en av George Towns forsteder til Malayahalvøya. Dette er landets nest lengste bro og er kjent som Penang Bridge. I 2014 ble en ny bro åpnet mellom øya og fastlandet. Sultan Abdul Halim Shah broen (også kalt Penang Second Bridge) går fra Batu Maung, 15 kilometer sør for George Town til Batu Kawan, 17 km sør for Butterworth. Med en lengde på 16,5 kilometer er dette Sørøst-Asias lengste bro. Penang internasjonale flyplass er lokalisert 15 kilometer sør for George Town.

Kultur

Gamlebyen i George Town ble i 2008 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Tre dager i november arrangeres det hvert år en litteraturfestival. Delstaten Penang har et museum med et eget kunstgalleri i George Town.

Kong Hock Keong templet som ble bygd i 1880, er byens eldste kinesiske tempel. Wat Chayamangkalaram er et kjent thailandsk buddhistisk tempel fra 1845.

I byen er det fire universiteter.

Historie

George Town ble etablert i 1786 og var den første britiske bosettingen i Sørøst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg