Penang

Pulau Pinang, delstat i Malaysia, på nordvestkysten av Malayahalvøya, ved Malakkastredet; 1030 km2 med 1 225 500 innb. (2000). Hovedstad: Georgetown. Befolkningen består av 53 % kinesere, 35 % malayer og 11 % indere. 81 % bor i byer. Delstaten omfatter øya Penang (Pulau Pinang, 293 km2 ) og fastlandsdelen Seberang Prai (også kalt Province Wellesley, 738 km2). Penang har til forskjell fra de fleste andre malaysiske delstater ikke en sultan som statsoverhode.

Det dyrkes ris, gummi, kokosnøtter, frukter, nellik og ananas. Industrien er under sterk utbygging, men handel og turisme er viktigste næringsveier. Universitet fra 1969. Penang er et samferdselsmessig knutepunkt med viktig havn, internasjonal lufthavn og jernbaneforbindelse til Kuala Lumpur og til Hat Yai (Thailand). En av verdens lengste broer knytter øya Penang til fastlandet.

Historikk

Øya Penang ble avstått til det britiske East India Company av sultanen av Kedah 1786 (fastlandsdelen Seberang Prai i år 1800) etter løfter om beskyttelse. Områdene ble sammen med bl.a. Melaka og Singapore styrt som en del av kronkolonien Straits Settlements frem til den japanske okkupasjonen 1941. Penang etterfulgte Melaka som viktigste handelsby ved Malakkastredet, men den ble senere selv liggende under i konkurransen med Singapore. Etter frigjøringen 1945 ble Penang forent med det resterende av Malaya, og inngikk som delstat i Malaya-føderasjonen ved dens opprettelse 1948.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg