Penang

Artikkelstart

Penang er en delstat i Malaysia, på nordvestkysten av Malayahalvøya, ved Malakkastredet. Delstatens samlete areal er på 1048 kvadratkilometer og omfatter øya Penang (også kalt Pulau Pinang) med et areal på 293 kvadratkilometer og fastlandsdelen Seberang Perai (også kalt Province Wellesley) med et areal på 751 kvadratkilometer. Hovedstad er George Town på øya Penang. Dette er landets nest største by.

Faktaboks

Også kjent som

Pulau Pinang

Delstaten har 1 766 800 innbyggere (2018). De største befolkningsgruppene er malayer (42,25 prosent), kinesere (39,42 prosent) og indere (9,43 prosent). Om lag 75 prosent av befolkningen bor i urbane strøk.

Delstatens overhode

Penang er én av fire delstater som ikke har et arvelig monarki. Overhodet for delstaten har tittelen guvernør og utnevnes av kongen av Malaysia.

Økonomi og næringsliv

Industrien står for vel 40 prosent av delstatens bruttonasjonalprodukt (BNP). Andre viktige næringsgrener er handel, turisme og landbruk. Landbruksproduksjonen omfatter ris, gummi, kokosnøtter, frukter, nellik og ananas. Penang er samferdselsmessig et knutepunkt med havner i Butterworth og George Town, internasjonal lufthavn i George Town og jernbaneforbindelse fra Butterworth sørover til Kuala Lumpur og nordover til Hat Yai i Thailand. To broer knytter øya Penang til fastlandet. Den første broen som ble bygd i 1985 er 13,5 kilometer lang. Den andre broen ble åpnet i 2014, og med en lengde på 16,5 kilometer er dette Sørøst-Asias lengste bro.

Historikk

Øya Penang ble avstått til det britiske East India Company av sultanen av Kedah i 1786, mens fastlandsdelen Seberang Perai ble avstått i år 1800 etter løfter om beskyttelse. Områdene ble sammen med blant annet Melaka og Singapore styrt som en del av kronkolonien Straits Settlements fram til den japanske okkupasjonen i 1941. George Town etterfulgte Melaka som den viktigste handelsby ved Malakkastredet, men den ble senere selv liggende under i konkurransen med Singapore. Etter frigjøringen i 1945 ble Penang forent med det resterende av Malaya, og inngikk som delstat i Malaya-føderasjonen ved dens opprettelse i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg