Faktaboks

Bugge Wesseltoft
Jens Christian Bugge Wesseltoft
Født
1. februar 1964, Porsgrunn
Virke
Musiker, komponist og produsent
Familie

Foreldre: Musiker Erik Wesseltoft (1944–) og farmasøyt Randi Ersdal (1944–).

Gift med Marie Arneberg (1965–).

Bugge Wesseltoft
Av .

Bugge Wesseltoft er en norsk pianist, keyboardist, komponist og bandleder, først og fremst aktiv innen ulike retninger i jazz, men har også spilt rock, pop og beslektet musikk. Han var en sentral figur i utviklingen av fusjonen mellom jazz og ulike former for elektronika, som blant mange navn blir kalt nu-jazz, på slutten av 1990-tallet. Wesseltoft har mottatt tre Spellemannpriser og har siden 1996 drevet plateselskapet Jazzland Recordings som også omfatter etiketten OKWorld.

Bakgrunn

Wesseltoft ble født i Porsgrunn, men flyttet senere til Skien. Han spilte der i skoleorkester og diverse andre band innen ulike sjangre, før han ble sterkere inspirert av jazz, og i perioden mellom 1984 til 1985 flyttet han til Oslo. Her spilte han blant annet med gruppene Et Cetera, Talisman og særlig Oslo Groove Company.

Karriere

Bugge Wesseltoft
Jazzmusikeren Bugge Wesseltoft har mottatt tre Spellemannpriser.

Wesseltoft ble raskt en etterspurt musiker, og rundt 1989 jobbet han med Knut Riisnæs i sistnevntes kvartet, før han ble kontaktet av Arild Andersen med forespørsel om å bidra på hans bestillingsverk til Vossajazz, senere innspilt og utgitt som albumet Sagn i 1990. Samme år spilte han synthesizerJan Garbareks I Took Up the Runes sammen med blant andre Manu Katché og Eberhard Weber.

Fra 1992 spilte han med Tore Brunborg, blant annet på albumet Tid (1993) sammen med Anders Jormin og Jon Christensen. Rundt samme tid spilte han også med Jon Eberson og Jens Wendelboe. Han laget bestillingsverket A Little War Story til Vossajazz-festivalen 1993, og i 1994 gav han ut albumet Night Song sammen med Sidsel Endresen, et samarbeid de skulle gjenta med Duplex Ride i 1998 og Out Here. In There i 2002. Begge disse utgivelsene ble tildelt Spellemannpriser.

New Conception of Jazz

Rundt 1995 dannet Wesseltoft prosjektet New Conception of Jazz i den hensikt å lage musikk i møte mellom moderne jazz og elektronisk klubbmusikk, som rundt samme tid var et viktig undergrunnsfenomen i Oslos utelivs- og klubbscene. Prosjektet resulterte i en selvtitulert albumutgivelse utgitt på Wesseltofts egen etikett Jazzland Recordings i 1996. Innspillingen hadde bidrag fra både eldre og yngre norske jazzmusikere, herunder Eivind Aarset, Ingebrigh Håker Flaten, Vidar Johansen og Nils Petter Molvær. Albumet ble tildelt Spellemannprisen i klassen for jazz. Prosjektet fikk oppfølgerutgivelser med Sharing i 1998, Moving i 2001 og Film Ing i 2004.

Øvrige arbeider

I 1997 gav han ut solopianoalbumet It's Snowing On My Piano, som består av et utvalg tolkninger av kjente og tradisjonelle julesanger i jazzdrakt sammen med et knippe originalkomposisjoner. Utgivelsen har med årene blitt et meget populært julealbum, og Wesseltoft har i flere år turnert med musikken fra innspillingen samt annen julerelatert musikk.

I løpet av hele sin karriere har Wesseltoft spilt musikk også utenfor jazzlandskapet og jobbet med en rekke artister innen pop, rock, visesang og annen musikk. Han spilte keyboard på Dollie De Luxes Which Witch (1987) og bidro på popfenomenet Franklins debutalbum Bombadilla Life (1989). Han har også bidratt på album til artister som Hanne Krogh, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, Vamp, Di derre, Finn Coren, Øystein Sunde, Bertine Zetlitz, Knut Reiersrud med flere.

Priser og utmerkelser

 • Spellemannprisen i klassen for jazz for New Conception Of Jazz, 1996
 • Kongsberg Jazzfestival / DNB NORs jazzpris, 1997
 • Spellemannprisen i klassen for jazz for Duplex Ride med Sidsel Endresen, 1998
 • Spellemannprisen i åpen klasse for Out Here. In There med Sidsel Endresen, 2002
 • Buddy-prisen, 2004

Diskografi (utvalg)

 • Night Song med Sidsel Endresen (1994)
 • New Conception of Jazz (1996)
 • It's Snowing On My Piano (1997)
 • Duplex Ride med Sidsel Endresen (1998)
 • Sharing (1998)
 • Jazzland Sessions (1999)
 • Moving (2001)
 • Out Here. In There med Sidsel Endresen (2002)
 • Film ing (2004)
 • IM (2007)
 • Songs (2011)
 • Everybody Loves Angels (2017)

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg