Vidar Johansen

Faktaboks

Vidar Johansen
Født
2. juni 1953, Oslo

Artikkelstart

Vidar Johansen er en norsk jazzmusiker, saksofonist arrangør og komponist. Han behersker og benytter de fleste saksofontyper samt fløyte og bassklarinett. Johansen regnes av mange som en av de mest begavede norske saksofonister som stod frem i 1970-årene.

Karriere

Vidar Johansen spilte tidlig i 1970-årene i en kvartett sammen med gitaristen Jon Eberson, og i årenen 1973 og 1974 mye sammen med brødrene Jon og Erik Balke i Jon Balkes kvartett. Han høstet nasjonal oppmerksomhet første gang da han og saksofonskollega Erik Balke spilte med en kvartett de ledet sammen på Moldejazz i 1975 og på Vossajazz året etter.

Johansen var et viktig medlem av Universitetets Storband frem til 1977, og i jazzrockgruppen Lotus fra 1977 til 1983. Han har også spilt i Espen Ruds Kråbøl, Lille Frøen Saksofonkvartett, som utgav albumet 4 menn i 1986, Anne-Marie Giørtz kvintett, Out to Lunch, som utgav albumene Out to Lunch (1988) og Kullboksrytter (1994), Oslo 13 og Søyr. I 1995 utgav han et album under eget navn, Lopsided – Live at Oslo Jazzhus, med Kåre Garnes på bass, og Tom Olstad på trommer.

Johansen har senere blant annet spilt med Ab und Zu og i flere sammenhenger med Bugge Wesseltoft. Sammen med Bjørnar Andresen og Thomas Strønen spilte han energisk, frijazz-inspirert jazz i trioen Bayashi, og gav ut albumene Help Is On Its Way (2003) og Rock (2005). Han var også sentral i gruppen Lonely Woman, sammen med blant andre Tine Asmundsen. I tillegg til en særdeles aktiv og vidtspennende karriere innen mange ulike former for jazz har Vidar Johansen også spilt med musikere innen blant annet rock, blues og visesang.

Utvalgt diskografi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg