Dollie de Luxe, norsk popduo fra Oppsal i Oslo bestående av barndomsvenninnene Benedicte Adrian (født 22. oktober 1963), sang, og Ingrid Bjørnov, keyboards og sang. Under navnet Dollie fikk de sitt gjennombrudd som 16-åringer i 1980 med albumet Første Akt (tildelt Spellemannprisen), men oppfølgerne Dollies dagbok (1981) og Rampelys (1982) solgte mindre. Jeg vil ha det sånn toppet Norsktoppen i 1981.

Under sitt nye navn Dollie de Luxe vant de den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1984 med Lenge leve livet, og de begynte deretter å eksperimentere med en blanding av opera og rock. Albumet Rock vs. Opera (1985) ble en suksess i Norge og flere andre land. 

Festspillene i Bergen bestilte et verk av duoen til 1987, noe som resulterte i første versjon av rockeoperaen Which Witch. Deretter arbeidet de videre med dette prosjektet, med konsert- og plateversjoner i Norge (Which Witch på Slottsfjellet nådde 12. plass i 1991) og en sceneversjon som ble satt opp i London i 1992. Den første versjonen avfødte to Norsktoppen-enere: She Devil (med Peter Wiik) i 1987 og Invoking Chant i 1988.

Musikalen Henriette VIII og hennes seks ekte menn ble oppført første gang i 1994, og året etter kom musikken på albumet Prinsessens utvalgte. Adrians duettsingle med Sven Nordin fra sistnevnte, Min hvite mage, nådde 4. plass på VG-lista og toppet Norsktoppen og Ti i skuddet i 1995. Duoen hadde droppet Dollie-navnet på 1999-albumet Adrian/Bjørnov. Det året toppet de Norsktoppen med Jeg flyter.

I 1998–2011 bodde Adrian i Frankrike, hvor hun medvirket i enkelte musikalske sammenhenger. I Norge har hun blant annet holdt julekonserter, og i 2004 hadde hun rollen som Solveig i den årlige oppsetningen av Peer Gynt på Gålå i Gudbrandsdalen. Hennes første soloalbum, Desember, kom i 2008. 

Bjørnov har arbeidet i radio og fjernsyn som programleder, musiker og orkesterleder, og som kapellmester og repetitør ved flere teateroppsetninger, og hun har hatt suksess med egne show, plater og bøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.