Trappehus

Trappehus i biskopslottet i Würzburg, Tyskland, bygd etter Balthasar Neumanns tegninger fra 1734. Takmaleriene utført av Tiepolo, 1753.

Av /NTB Scanpix ※.

Trappehus er en bygningsdel med trapp markert i eksteriøret, knyttet til bygningskroppen eller delvis innarbeidet i denne.

Historikk

Trappehus kjennes fra karolingisk og romansk tid, men utviklet seg særlig rikt under renessansen som selvstendig, arkitektonisk virkende ledd, for eksempel på Hesselager gårdFyn (1538), Rosenborg slott i København (1608), Blåtårnet (1623–1625) og Romerikstårnet (1632), begge på Akershus slott i Oslo. Leonardo da Vincis trappehus i slottet i Amboise, Frankrike (1517) er renessansens mest berømte. Under barokken ble trappehuset inkorporert i selve bygningen og utviklet til et praktrom, særlig i Frankrike og Tyskland, for eksempel Balthasar Neumanns trappehus i Brühl og i Würzburg slott (1719–1744). Under klassisismen forsvinner denne vertikalt pregede bygningsdelen, for så igjen å komme i bruk under romantikken; for eksempel i Oscarshall i Oslo (1848–1852).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg