trappehus

Trappehus i biskopslottet i Würzburg, Tyskland, bygd etter Balthasar Neumanns tegninger fra 1734. Takmaleriene utført av Tiepolo, 1753.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Trappehus er en bygningsdel med trapp markert i eksteriøret, knyttet til bygningskroppen eller delvis innarbeidet i denne.

Historikk

Trapeehus kjennes fra karolingisk og romansk tid, men utviklet seg særlig rikt under renessansen som selvstendig, arkitektonisk virkende ledd, for eksempel på Hesselager gårdFyn (1538), Rosenborg slott i København (1608), Blåtårnet (1623–1625) og Romerikstårnet (1632), begge på Akershus slott i Oslo. Leonardo da Vincis trappehus i slottet i Amboise, Frankrike (1517) er renessansens mest berømte. Under barokken ble trappehuset inkorporert i selve bygningen og utviklet til et praktrom, særlig i Frankrike og Tyskland, for eksempel Balthasar Neumanns trappehus i Brühl og i Würzburg slott (1719–1744). Under klassisismen forsvinner denne vertikalt pregede bygningsdelen, for så igjen å komme i bruk under romantikken; for eksempel i Oscarshall i Oslo (1848–1852).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg