rådmann

Rådmannen er den øverste sjefen for administrasjonen i en kommune. Vedkommende er ansatt som tjenesteperson i kommunen, til forskjell fra ordføreren som er valgt av kommunestyret som den fremste politiske lederen.

Faktaboks

etymologi:
norrønt ráðmaðr

I kommuneloven av 1992 har stillingen som kommunens øverste administrative leder den kjønnsnøytrale tittelen «administrasjonssjef», men i de fleste kommuner kalles administrasjonssjefen fortsatt «rådmann».

Oppgaver

Rådmannen skal påse at de sakene som legges fram for kommunestyret, formannskapet og andre politiske organer i en kommune, er forsvarlig utredet, og at vedtak blir iverksatt. Som administrasjonssjef skal rådmannen sørge for at administrasjonen drives i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser, og at den er gjenstand for betryggende kontroll.

Normalt har rådmannen fått delegert myndighet fra kommunestyret i alle ikke-prinsipielle saker, og hvor ikke særlovgiving har definert myndighet til andre. Delegert myndighet fra kommunestyret kan så delegeres videre fra rådmann og ned i den kommunale administrasjonen til sektorledere som for eksempel teknisk sjef eller undervisningssjef, og videre ned til virksomhetsledere som byggesakssjef, rektorer, barnehagestyrere og andre.

Historie

I eldre tider var rådmannen medlem av det råd som styrte en kjøpstad. I nyere tid bestod magistraten i Oslo og Bergen av en borgermester og to rådmenn, som var embetsmenn. I 1894 fikk også rådmennene tittel av borgermester, og dermed fantes ikke rådmannsembeter i Norge. Oslo gjeninnførte rådmannstittelen i 1923 da de sju kommunale administrasjonssjefer under den kommunale borgermester ble rådmenn.

I kommunestyrelovene av 1938 ble tittelen borgermester endret til rådmann, og også herredskommunene kunne ansette rådmenn.

I Oslo (fra 1986) og Bergen (fra 2000) er rådmannen erstattet av byrådet.

Kommentarer (4)

skrev Ingeborg Korme

Hei, familien min mener at mormoren min var den første kvinnelige rådmannen i Norge, men jeg klarer ikke å finne noen liste over kvinnelige rådmenn på nettet. Er dette noe du Tore har oversikt over? Hun het Inger Anna Engh og levde fra 1940-1989.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. En sånn oversikt har vi dessverre ikke. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Ketil Tømmerbakk

Må man være jurist for å kunne bli rådmann?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Man må ikke være jurist for å bli rådmann. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg