Rådmann er en eldre betegnelse for den øverste sjefen for administrasjonen i en kommune. Fra 2018 er betegnelsen i loven kommunedirektør. Betegnelsen rådmann er svært godt innarbeidet i kommunesektoren, og i noen kommuner kalles kommunedirektøren fortsatt rådmann.

Faktaboks

Etymologi
norrønt ráðmaðr
Også kjent som

kommunedirektør, administrasjonssjef

Historie

I eldre tider var rådmannen medlem av det rådet som styrte en kjøpstad. I nyere tid bestod magistraten i Oslo og Bergen av en borgermester og to rådmenn, som var embetsmenn. I 1894 fikk også rådmennene tittelen borgermester, og dermed fantes ikke rådmannsembeter i Norge. Oslo gjeninnførte rådmannstittelen i 1923 da de sju kommunale administrasjonssjefer under den kommunale borgermesteren ble rådmenn.

I kommunestyrelovene av 1938 ble tittelen borgermester endret til rådmann, og også herredskommunene kunne ansette rådmenn.

I Oslo (fra 1986) og Bergen (fra 2000) er rådmannen erstattet av byrådet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Ingeborg Korme

Hei, familien min mener at mormoren min var den første kvinnelige rådmannen i Norge, men jeg klarer ikke å finne noen liste over kvinnelige rådmenn på nettet. Er dette noe du Tore har oversikt over? Hun het Inger Anna Engh og levde fra 1940-1989.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. En sånn oversikt har vi dessverre ikke. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Ketil Tømmerbakk

Må man være jurist for å kunne bli rådmann?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet og beklager at det har blitt liggende ubesvart. Man må ikke være jurist for å bli rådmann. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Ingeborg Rygh Hjorthen

Er det ikke sånn at rådmann i Norge nå har tittelen kommunedirektør, etter den norske kommuneloven av 2018? Og at flere og flere bruker den stillingstittelen? Burde fremgå?

skrev Tore Hansen

Det er korrekt at tittelen rådmann er erstattet med kommunedirektør. Den gamle tittelen kan kanskje "henge" igjen i noen kommuner fortsatt - men endringer av tittelen henger sikkert også sammen med stillingshaverens avgang til en pensjonisttilværelse.

svarte Ingeborg Rygh Hjorthen

Burde ikke da artikkelen oppdateres, så "kommunedirektør" finnes i artikkelen (gjerne med kilde til endringen)? Nå står det kun Rådmann - som jo er en foreldet tittel.

svarte Anne Eilertsen

Takk for kommentaren, dette er nå gjort tydeligere i artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg