Bergen lufthavn. Terminalområdet er tegnet av Halfdan B. Grieg, 1988.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Bergen lufthavn, Flesland er en stamrutelufthavn i Bergen kommune, Hordaland fylke, cirka 18 km utenfor Bergen. Lufthavnen ble åpnet i 1955, og er Norges nest største. Lufthavnen betjenes av en rekke flyselskap, både norske og utenlandske. I tillegg har lufthavnen heliport for offshoretrafikk til oljeplattformene i Nordsjøen. Lufthavnen eies og drives av Avinor AS.

I middelalderen var Flesland Gård eid av Apostelkirken. Opp gjennom tiden har det vært både sildoljefabrikk og glassverk på gården.

Flytrafikken til Bergen har vært omfattende helt fra det tidspunktet flyging ble etablert i Norge. I starten var det snakk om sjøflytrafikk, og sjøflyhavnen lå like nord for byen.

Bergen kommune ønsket å bygge flyplass på land, og Flesland var et av alternativene som ble vurdert. I 1937 eksproprierte kommunen deler av gården, som et ledd i planleggingen. I 1952 vedtok kommunen endelig flyplasslokalisering til Flesland, og da ble gården ytterligere ekspropriert.

Med en rullebane på nesten tre km sto Bergen lufthavn, Flesland ferdig i 1955. Den ble hovedsaklig finansiert av Nato, men har ikke base for noen fast skvadron. Lufthavnen har både sivil og militær trafikk, selv om den militære aktiviteten er trappet betydelig ned etter at den kalde krigen var over.

Flyplassen har blitt oppgradert flere ganger. Ny terminal ble åpnet i 1988, nytt kontrolltårn i 1991. Den gamle lufthavnterminalen benyttes fremdeles til offshoretrafikk.

Terminalen som ble åpnet i 1988 var beregnet for inntil 2,8 millioner reisende per år. Lufthavnen har oversteget dette betydelig, og i 2008 begynte man å se utfordringer i driften. Avinor AS startet derfor i 2009 prosjektering av ny terminalbygning, som ble åpnet av statsminister Erna Solberg 17. august 2017 – beregnet for å kunne håndtere inntil 7,6 millioner reisende per år. Bybanen fra Bergen sentrum har stasjon i kjelleren på den nye terminalen.

  • Passasjerer (inkl. offshore og transitt): 2017: 6 110 944
  • ICAO: ENBR
  • IATA: BGO
  • Betjening: ATC
  • Rullebane: 2850/2825 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.