Et helikopter av typen AW101 SAR QUEEN fra Norges eldste flyskvadron, 330 skvadron.
Av /Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skvadron er en taktisk enhet i Luftforsvaret eller Sjøforsvaret.

Faktaboks

Uttale
skvadrˈon
Etymologi
av engelsk fra italiensk, egentlig ‘troppeoppstilling i firkant’

I Luftforsvaret finnes en rekke forskjellige typer skvadroner. De operative flyskvadronene er de som står for anvendelsen av flymaskinene for trening og operative formål, men det finnes også ulike typer støtte-skvadroner, slik som vedlikeholds- og forsyningskvadroner.

Antall fly i de operative flyskvadronene kan variere sterkt, helt fra to og opp til over tjue. Vanligvis opererer en flyskvadron flymaskiner av samme type, men dette kan og har vært avveket (også i norsk sammenheng), da det snarere er skvadronens oppdrag heller enn dens utstyr som definerer den som en taktisk enhet. De operative flyskvadronene ledes normalt av en oberstløytnant.

I Sjøforsvaret betegner skvadron et mindre antall, vanligvis fire til seks, krigsskip av samme type, for eksempel MTB-skvadron, i motsetning til eskadre, som er sammensatt av forskjellige typer krigsskip. Skvadronen kan være delt i divisjoner.

Begrepet skvadron har samme etymologiske opphav som begrepet eskadron som benyttes i kavaleriet i Hæren.

Historikk (luft)

I Hærens og Marinens flyvåpen (fra 1944 Luftforsvaret) kom begrepet i norsk bruk under andre verdenskrig, da som en direkte konsekvens av at begge disse flyvåpnene etablerte enheter – squadrons – som operativt stod under kommando av britiske Royal Air Force. Betegnelsen ble deretter fornorsket til skvadron. Også sifrene de norske flyskvadronene ble gitt stammer fra Royal Air Force' system.

De fem opprinnelige norske flyskvadronene som stod under britisk kommando var således de maritime skvadronene 330, 333 og 334 (sistnevnte ble etablert først etter krigens slutt i Europa) og jagerflyskvadronene 331 og 332 (opprinnelig i Hærens flyvåpen). Disse skvadronsnummerne er fortsatt i bruk i Luftforsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg