Bendt Winge

Faktaboks

Bendt Winge
Født
16. desember 1907, Alstahaug, Nordland
Død
15. august 1983, Bærum
Bendt Winge.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Bendt Winge var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han var en av de første profesjonelle norske interiørarkitekter som tegnet for norsk møbelindustri. Winge er mest kjent for sine håndverksmøbler, men hans masseproduserte plaststoler for Nordic Comfort Products har solgt i mer enn 5 millioner eksemplarer.

Utdannelse

I perioden fra 1928 til 1930 studerte Bendt Winge ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under arkitekt Henrik Bull. I 1933 tok han svennebrev som møbelsnekker, og samme år reiste han til Nürnberg ved interiørarkitekturutdannelsen på Süddeutscher Schreinerfachschule. Han rakk å praktisere ved flere møbelfabrikker i Tyskland før han dro tilbake til Oslo i 1934 der han etablerte sitt eget tegnekontor med spesialisering innen interiør- og møbeldesign. I perioden fra 1937 til 1942 var han leder ved møbelbedriften Einar A. Mortensen A/S tegnekontor før han i 1945 gjenopptok egen praksis.

Gjenreisingen

Bendt Winge. Møbeltegning til dekketøyskap for disponent Åmodt. Datert desember 1948.

Møbeltegning

Til «Nemnda for norsk husbonad i krigsskadde heimer» sin møbelkonkurranse i 1941 deltok Bendt Winge med tegninger til en spisestue. På utstillingen «Foran Gjenreisingen» på Kunstnernes Hus i 1946 viste han et sammenleggbart skap og en glidestol i naturfarget, lakkert furu. Disse flatpakkede møblene var ment som del av gjenreisingsarbeidet i Nord-Norge. Året etterpå ble Winge engasjert som leder for kontoret i Statens Husbonadsnemnd. Nemnden hadde som mål å lede planleggingsarbeidet med boliggjenreisingen i de krigsherjede strøk.

Møbelindustri I/S i Egersund

Bendt Winge. Lenestol. Modell: 1009. Produsert av Møbelindustri I/S.
Lenestol
Av .

Allerede i 1936 begynte Bendt Winge å tegne møbler for håndverksbedriften Møbelindustri I/S i Egersund. Hans første tegninger var til en spisestue. Den ble betalt med 120 kroner, samt 10 kroner per solgt møbelgruppe. Samarbeidet med Møbelindustri I/S varte helt til firmaet ble nedlagt i 1964. I denne perioden var han for øvrig fabrikkens eneste designer. Bedriften stod for solid kvalitet, og utførte møbler i mahogni og andre edle tresorter, tuftet på gamle håndverkstradisjoner. På Foreningen Brukskunst Høstmønstring i 1957 ble stolen «988» utstilt med tilhørende møblement. Parallelt med at han tegnet tradisjonelle møbler, utarbeidet han møbler helt i tråd med samtiden. Under 1950-tallet tegnet han også den lave lenestolen «1009» med flettet sete og rygg for firmaet.

Formsikre håndverksmøbler

Bendt Winge. Armlenestol. Modell: 1085. Produsert av Bjarne Hansens Verksteder, Sjøholt.
Armlenestol
Av .

En av Bendt Winges mest avanserte, serieproduserte stoler var glidestolen «1013» for Bjarne Hansens Verksteder (1958). Med sin lave profil, spisse armlener og saueskinn i hvitt og grått, er den blitt stående som en av 1950-tallets absolutte møbelklassikere. En enklere variant av stolen ble produsert av Vik & Blindheim. Bjarne Hansens Verksteder produserte også den eksklusive, håndverksintensive armlenestolen «1085». For Hiorth og Østlyngen formga han rundt 1958 en Jærstolinspirert spisestuestol.

Populære bord

På 1950-tallet samarbeidet Bendt Winge med Kleppe Møbelfabrikk om en rekke bord. Sammen videreutviklet de et bord etter Winges tegninger. Det resulterte i «Klaffebord nr. 1» med plass til 12 personer. Det ble etter hvert en stor eksportartikkel til England. Kort tid etterpå kom «Klaffebord nr. 2» som var halv lengde og nesten identisk med forgjengeren.

Aase Dreieri produserte flere bord etter Winges design. Flesteparten var sammenpakkbare og derfor egnet for eksport. Storselgere ble bordene 513, 514 og 515. Alle var å få i eksotiske treslag som mahogni, persisk valnøtt og teak. For Aase formga han også flere tradisjonelle spisestuestoler, deriblant modellene 574 og 575.

Masseproduserte plaststoler

Bendt Winge. Stablestol. Formsprøytet plast. Modell: R-45. Produseres av Nordic Comfort Products. Tegnet i tidsperioden 1968-70.

Selv om det var håndverksmøbler møbeldesigner Bendt Winge er mest kjent for var det plaststolen «R-49» (også kalt Nordic) som ble hans kommersielle suksess. Sammen med Romo Fabrikker (i dag Nordic Comfort Products) og medisinsk ekspertise utviklet Winge den første modellen. Stolskallet i polypropylen ble sprøytestøpt i en stålform, en prosess som tok cirka ett minutt. På kort tid ble den og andre modeller i R-serien storselgere.

Modell R-49 ble i 1970 tildelt Merket for god design. I løpet av fem år solgte fabrikken 500 000 eksemplarer av Winges R-49. I dag produseres fortsatt R-45 og R-48 ved Nordic Comfort Products, og R-serien har solgt i mer enn 5 millioner eksemplarer.

Verv og Jacob-prisen

Bendt Winge hadde også en rekke verv. Han var konsulent for Landsforbundet Norsk Brukskunst (1950–1959), styreformann i Interiørarkitektenes Forening (IAF) (senere NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening) (1951–1954) og styreformann Norske Brukskunstnere (1965–1969). I tillegg fikk han Jacob-prisen i 1962.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Skaug, Anne-Berit (1981). Dobbelt-W. Birgit Wessel og Bendt Winge – to pionerer i norsk brukskunst, Kunstindustrimuseet i Oslo
  • Mannila, Lena (2005). God form i Norge: Jacob-prisens vinnere 2005-1957, Norsk Form

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg