Polypropylen

Dette symbolet viser at plasten er polypropylen og at den kan gjenvinnes.

Polypropylen er en viktig type plast som ofte brukes i husholdningsartikler og emballasje. Symbolet for polypropylen er PP.

Faktaboks

Uttale
polypropylˈen

Sammensetning og egenskaper

Polypropylen er et polyolefin (en type hydrokarbon) med kjemisk formel (–CH2–CH(CH3)–)n. Det kan ha forskjellige strukturer: en isotaktisk, en syndiotaktisk og de ataktiske (se polymerer).

Den isotaktiske er den praktisk og industrielt viktige polymeren. Den er relativt hard, tettheten er 0,90 g/cm3, og den er noe blakket på grunn av at den er delvis krystallinsk. Den ligner hard polyetylen, men er sterkere, har liten tendens til å sprekke og kan brukes ved høyere temperatur (opptil 140 °C). Smeltetemperaturen er ca. 170 °C.

I motsetning til polyetylen blir imidlertid polypropylen noe sprøtt allerede ved –10 °C, men dette kan bedres ved å kopolymerisere propylenet med litt etylen, eller ved innblanding av litt etylen-propylen-gummi. Stivheten og styrken økes ytterligere ved bruk av glassfibrer som forsterkende fyllstoff. Den rene polymeren er ikke spesielt aldringsbestandig og må tilsettes antioksidanter og ultrafiolettabsorberende stoffer, samt litt sot hvis platen er til utendørs bruk. Den er uløselig ved vanlig temperatur og meget bestandig mot de fleste kjemikalier som ikke virker oksiderende.

Bearbeiding og anvendelse

Matbeholdere lages ofte av polypropylen.

Polypropylen er billig og lett å bearbeide etter vanlige metoder for termoplaster. Det blir brukt til mange formål: bilkomponenter, husholdningsartikler, gulvbelegg og emballasje, hospitalutstyr (steriliserbart), emballasjefolier, tekstilfibrer (se polypropylenfibrer), monofilamenter til filterduk, tauverk (som flyter på vann), rør og flasker.

En termoplastisk elastomer blir fremstilt ved å blande polypropylen i rågummi. Klorert polypropylen blir brukt som bindemiddel i visse korrosjonshindrende malinger.

Produksjon

Polymerisasjonen av propylen til en praktisk brukbar polypropylen lyktes først 1953, da italieneren Giulio Natta fant egnede katalysatorer for dette (se Ziegler-Natta-katalysatorer). Den industrielle produksjonen startet i Italia 1957, og nå foregår den i en rekke industriland.

Verdensproduksjonen av polypropylen er rundt 60 mill. tonn/år, og den utgjør en stor andel av den total produksjonen av plast i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg