Jærstol er en sørvestlandsk stoltype med en lang forhistorie utenfor Norge. Stolen har rygg med horisontale brett (stigerygg), sete av flettet siv som er festet til fire smale sarger. Beina er som regel avstivet med åtte sprosser. I nyere tid nytter man kinesisk sjøgress i stedet for siv.

I middelhavsområdet er stoltypen kjent fra antikken og har like til vår tid, for eksempel i Italia, helst vært laget som en alminnelig bruksstol. Den er også kjent over store deler av vesteuropeisk område, og har på et eller annet tidspunkt funnet veien til sørvestre deler av Norge, hvor den ble laget fra ca. 1850. Stoler fra Kypros eller Sør-Spania og fra Jæren viser forbløffende likheter i utseende og konstruksjonsdetaljer.

Navnet «jærstol» ble trolig skapt rundt år 1900, da produksjonen tok seg opp og produktene ble spredt over store deler av Norge. Man fikk siv fra tjernene på Jæren. Selve produksjonen av stoler foregikk i områder lenger inn i landet, der det var tilgang på egnede trematerialer, blant annet på Hjelmeland

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.