SEATO

Artikkelstart

South East Asian Treaty Organization (SEATO) var en regional forsvarsorganisasjon for Sørøst-Asia, opprettet i 1954, funksjonell fra 1955, og avviklet i 1977. Organisasjonen hadde hovedkvarter i Bangkok, Thailand.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Southeast Asia Treaty Organization

SEATO ble opprettet under Den kalde krigen, etter initiativ av den amerikanske utenriksminister John Foster Dulles. Initiativet ble støttet av daværende visepresident Richard Nixon, og ble bygd blant annet på erfaringen med NATO-samarbeidet mellom nordamerikanske og vesteuropeiske stater. Formålet var å samle allierte stater for å skape et felles forsvar mot kommunistisk aggresjon; dels fra Kina, dels fra kinesisk-støttede frigjøringsbevegelser i Indokina, samt opprørsgrupper i Malaysia og Filippinene. Alliansen var et resultat av den såkalte Trumandoktrinen.

Organisasjonen hadde utspring i den såkalte Manila-avtalen (Southeast Asia Collective Defence Treaty), som ble undertegnet i Filippinenes hovedstad Manila, 8. september 1954. Signaturlandene var Australia, Filippinene, Frankrike, New Zealand, Pakistan, Storbritannia, Thailand og USA. Følgelig var det bare to sørøstasiatiske land (Filippinene og Thailand) som var med; de andre var globale eller regionale aktører med interesser i regionen. Pakistan trakk seg ut i 1968; Frankrike trakk tilbake sine økonomiske bidrag i 1975.

SEATO ble ledet av en generalsekretær, og et råd med representanter fra de tilsluttede stater. Til forskjell fra NATO hadde SEATO ingen militær kommandostruktur med stående militære styrker. Organisasjonen kom aldri til å spille den rolle den opprinnelig var tiltenkt, og ble formelt oppløst 1977.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg