Baltazar Garzón

Faktaboks

Baltazar Garzón
Født
26. oktober 1955, Torres (Jaen)

Artikkelstart

Baltazar Garzón er en spansk advokat og dommer, spesielt kjent som etterforsker av kontroversielle saker innenfor terrorisme og korrupsjon, blant annet mot den baskiske separatistgruppen ETA og av den spanske borgerkrigen. Han er rådgiver for den Den internasjonale straffedomstolen i Haag fra 2010.

Garzón var medlem av Spanias nasjonale domstol for straffesaker (Audiencia Nacional) i 24 år (1988–2012). I 1993–1994 var han parlamentsmedlem, innvalgt for sosialistpartiet PSOE, Madrid. Han var juridisk embetseksamen fra Universitetet i Sevilla (1979).

Garzón har også vært Julian Assanges juridiske rådgiver.

ETA

Garzón har lagt fram flere kontroversielle saker for det spanske rettssystemet. Han ble først kjent for sin kamp mot ETA, og senere for forbudet mot politiske partier med tilknytningen til ETA, blant annet Batasuna. Hans etterforskning av spanske myndigheters organiserte kamp mot ETA i GAL-saken i 1990-årene endte i rettssak og fengsling av Barrionuevo, daværende innenriksminister fra PSOE-regjeringen.

Augusto Pinochet

I 1998 utstedte han arrestordre mot Augusto Pinochet, Chiles forhenværende diktator, tiltalt for drap og tortur av spanske statsborgere.

Borgerkrigen

Som dommer i nasjonal domstol for straffesaker avviste han samme år Paracuellos-saken mot krigshandlingene og henrettelsene som den republikanske siden utførte mot personer fra den nasjonalistiske siden under den spanske borgerkrigen. Avgjørelsen ble begrunnet med at saken ikke kunne gjenopptas på grunn av amnesti-loven for borgerkrigens ugjerninger.

I 2008 gjenopptok han selv etterforskningen av ofrene etter den spanske borgerkrigen, og la fram en oversikt over 114 000 personer som ble drept eller forsvant under borgerkrigen og i de første årene av Francisco Francos regime.

Gürtel-saken

Året etter opptok Garzón etterforskningen av korrupsjonssaken som fikk navnet Gürtel-saken. Motparten var et nettverk bestående av flere politikere med tilknytning til Partido Popular. Sakene var høyst kontroversielle og endte med flere anklager mot Garzón i rettssystemet. Høyesterett dømte ham for tre punkter. For det første for tjenesteforsømmelse som dommer, og for det andre for urettmessig tiltale av personer som var beskyttet av amnestiet i saken om borgerkrigens ugjerninger. For det tredje ble Garzón dømt for å ha drevet ulovlig avlytting av de tiltalte i Gürtel-saken. I 2012 fratok Høyesterett ham dommerbevillingen for en periode på elleve år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg