Julian Paul Assange, født 1971 i Townsville, Australia, er redaktør for nettstedet WikiLeaks, som han startet i 2006.

WikiLeaks ble verdenskjent i 2010 da nettstedet publiserte graderte dokumenter og videoer fra det amerikanske militæret, lekket av Chelsea Manning. Assange har siden 2010 vært under etterforskning i USA. Fra samme år er han satt under etterforskning for seksualforbrytelser i Sverige.

Da Sverige i 2012 begjærte Assange utlevert fra England for å kunne forhøre ham, flyktet han til den ecuadorianske ambassaden i London for å søke om asyl i Ecuador. Assange har oppholdt seg i ambassaden siden 2012. Svensk påtalemyndighet har siden droppet tre av de fire punkter i siktelsen mot Assange fordi de er foreldet. Han er imidlertid fortsatt siktet for voldtekt.

Assange har tidligere jobbet med hacking og dataprogrammering og han er kjent som en eksepsjonelt dyktig kryptograf.

Assange giftet seg i 1989, men ble senere skilt. Han har en sønn, Daniel.

Julian Assange hadde en omflakkende barndom med sin mor, Christine Hawkins. Hans etternavn er tatt fra Christines andre ektemann, Assanges stefar Brett Assange. Familien flyttet mye og Assange var derfor mer selvlært enn skolelært. Han ble tidlig interessert i vitenskap og datamaskiner.

Som tenåring begynte Assange å kalle seg ”Mendax” – fra den romerske poeten Horats splendide mendax, “nobelt uærlig” – og ble kjent som en hacker som kunne bryte seg inn i de vanskeligste datasystemer. Sammen med to andre hackere, ”Trax” og ”Prime Suspect”, grunnla Assange en gruppe kalt ”International Subversives” på slutten av 1980-tallet. Gruppen hacket datasystemer i Europa og USA, inkludert nettverk tilhørende Pentagon og Los Alamos National Laboratory.

Assange ble arrestert for dette av australsk politi i 1991, og dømt for forholdene i 1996. Straffen var to bøter, siden hackingen ikke ble ansett for å være ondartet.

Samtidig som rettsaken pågikk, sloss Assange for foreldreretten til sønnen sin. Assange opplevde, ifølge New Yorker, det han oppfattet som et stort og uvillig byråkrati. Hans politiske ståsted utviklet seg ikke langs en høyre-venstre akse, men heller som en filosofi basert på kampen mellom individet og staten. Han leste Franz Kafka, Arthur Koestler og Aleksandr Solzjenitsyn og konkluderte med at lekkasjer av hemmelig informasjon var et viktig verktøy i informasjonskrigen, og at mot er den viktigste dyden. Assanges favorittuttrykk sies å være “mot smitter”.

På 1990-tallet samarbeidet Assange om en bok kalt Underground (1997) med forfatter Suelette Dreyfus, hvor han beskrev hackerkulturens ”gyldne regler”: “Ikke ødelegg datasystemene du bryter deg inn i (inkludert det å kræsje dem); ikke endre informasjonen i systemene (med unntak av å endre loggen for å skjule dine spor); og del informasjon”.

Den 4. oktober 2006 registrerte Assange domenet “Wikileaks.org” i USA. Navnet WikiLeaks er inspirert av Wikipedia, et prosjekt Assange var imponert over. Assange selv sier nettsidene er et sett av internettsider som det ikke skal være mulig for andre å sensurere. Det skal heller ikke være mulig å spore opp materialets opprinnelse.

Mellom 2006 og 2009 publiserte WikiLeaks store mengder informasjon som omhandlet statlig og private lovbrudd. 31. august 2007 samarbeidet den britiske avisen The Guardian og WikiLeaks for første gang da de publiserte informasjon om korrupsjonsbeskyldninger mot tidligere president i Kenya, Daniel Arap Moi. Dette var basert på en hemmelighetsstemplet rapport fra den kenyanske regjeringen.

Wikileaks ble verdensberømt da det i 2010 publiserte graderte militære dokumenter lekket til dem av Chelsea Manning. Manning gav dem blant annet en video fra den amerikanske hæren i Irak som viser et Apache-helikopters angrep på mennesker som inkluderte barn og journalister fra Reuters. Wikileaks redigerte videoen og publiserte den i april 2010 under navnet Collateral Murder.

I tillegg publiserte Wikileaks de såkalte Afghanistan war logs i juli 2010, Iraq war logs i oktober, en kvart million interne meldinger skrevet av amerikanske diplomater i november, og de såkalte Guantánamo files i april 2011.

USA har reagert sterkt på WikiLeaks frislipp av graderte dokumenter, som de mener setter menneskeliv i fare samt fjerner konteksten fra de situasjonene de sprer lekkasjer om.

I forbindelse med publikasjonen av videoen “Collateral Murder”, uttalte daværende forsvarsminister Robert Gates at å se på denne videoen er som å se på en krig gjennom et sugerør.

Assange ble tildelt ”Martha Gellhorn Prize for Journalism” i 2011.

 • Underground: The Julian Assange Story (2012) TV-serie, Australia
 • Julian (2012), en australsk kortfilm om en 9 år gammel Julian Assange. Filmen har vunnet flere priser.
 • The Fifth Estate (DreamWorks, 2013), thriller.
 • Mediastan (2013), en dokumentar om WikiLeaks produsert av Assange som et motsvar til The Fifth Estate.
 • We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (2013), amerikansk dokumentar.
 • Julian Assange, 2014, When Google Met WikiLeaks, OR Books
 • Nick Cohen, 2012, You Can't Read this Book: Censorship in an Age of Freedom
 • Suelette Dreyfus, 1997, Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier 
 • Andrew Fowler, 2011, The Most Dangerous Man in the World: The Explosive True Story of Julian Assange and the Lies, Cover-ups and Conspiracies He Exposed 
 • David Leigh and Luke Harding, 2011, WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy 
 • Andrew O'Hagan, Julian Assange, 2011: The Unauthorised Autobiography

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.