Børge Lund

Faktaboks

Børge Lund
Født
29. august 1973, Stokmarknes, Nordland

Børge Lund. 

av . Begrenset gjenbruk
Lunch nr. 1, 2013
av . Begrenset gjenbruk

Børge Lund er en norsk tegneserieskaper, oppvokst i Sauda og bosatt i Stavanger, kjent for stripeserien Lunch.

Lund er utdannet industridesigner, og han skapte Lunch for å delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007. Tegneserien er innenfor segmentet «kontorhumor», i ånden etter Scott Adams' Dilbert og tv-serien The Office (Kontoret). Møteplageren og unnasluntreren Kjell og den Apple-avhengige designelskeren Nico sto raskt frem som hovedpersonene.

Lunch vant ikke Dagbladet-konkurransen, men fikk sjansen som gjesteserie i avisen i to perioder, samtidig som Teknisk Ukeblad tok den inn på fast basis høsten 2008. Serien viste seg som den mest populære nykommeren blant norske stripeserier siden Mads Eriksens M, og utviklingen fulgte et kjent mønster for norske tegneserier.

Rask suksess

I 2009 ble Lunch biserie i Pondus-bladet og fikk fast plass i Dagbladet, i 2010 inngikk Lund samarbeid med serieagenturet Strand Comics, og i 2011 ble det første Lunch-albumet, K-O-M-I-N-U-K-I-S-J-O-N, raskt utsolgt. Samme år sluttet Lund i jobben for å satse fulltid på Lunch. Etter ytterligere to album og ett julehefte, med et samlet opplag på 96 000 eksemplarer, lanserte Egmont Serieforlaget Lunch som eget blad sommeren 2013, som utgis hver sjette uke. Bladet hadde et opplag på 14 028 i 2016 og 12 525 eksemplarer per utgave i 2017, ifølge tall fra Mediebedriftenes Landsforening.

Julen 2013 ble Lunch-juleheftet trykket i et opplag på 47 500 eksemplarer. I 2014 kom den første av hittil åtte bøker, som samler serien i kronologisk rekkefølge.

I november 2018 kom nyheten om at Lunch og Frode Øverlis Pondus avslutter samarbeidet med Egmont, og at de to bladene fra 2019 utgis på nystartede Strand Forlag, der de to serieskaperne er medeiere.

Utbredelse og priser

Lunch publiseres i 41 papiraviser og på seks nettsteder i Norge (2017), samt aviser og blader i Sverige, Danmark, Finland, Mexico, Ecuador, Costa Rica og Panama.

Lund vant Pondus-prisen i 2010, Sproing-prisen for beste norske tegneserie og debutserie utgitt i 2011 og Stavanger Aftenblads kulturpris i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg