Børge Lund

Faktaboks

Børge Lund
Født
29. august 1973, Stokmarknes, Nordland

Børge Lund

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Lunch nr. 1, 2013
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Børge Lund er en norsk tegneserieskaper, kjent for stripeserien Lunch. For serien har Lund vunnet blant annet Pondus-prisen og Sproing-prisen. Serien utgis som eget blad i Norge, er samlet i hittil fjorten bøker og publiseres i mellom 130 og 140 aviser. Den oversettes til svensk, dansk og finsk.

Bakgrunn

Børge Lund er er oppvokst i Sauda og bosatt i Stavanger. Han er utdannet ved Technische Universiteit Delft (Delft University of Technology) i Nederland og begynte å jobbe som industridesigner i Norge i 1999.

Nykommer

Lund skapte Lunch for å delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007, og tittelen på serien kom til ham rett før han sendte inn de 15 første stripene. Tegneserien er innenfor segmentet «kontorhumor», i ånden etter Scott Adams' Dilbert og tv-serien The Office (Kontoret). Møteplageren og unnasluntreren Kjell, den Apple-avhengige designelskeren Nico og den hardt prøvede mellomlederen Thorsen sto raskt frem som hovedpersonene, men persongalleriet har vokst og utviklet seg med årene. Fortsatt er det ingen som vet hva firmaet i serien jobber med.

Lunch vant ikke Dagblad-konkurransen, men fikk sjansen som gjesteserie i avisen i to perioder, samtidig som Teknisk Ukeblad tok den inn på fast basis høsten 2008. Serien viste seg som den mest populære nykommeren blant norske stripeserier siden Mads Eriksens M, og utviklingen fulgte et kjent mønster for norske tegneserier.

Rask suksess

I 2009 ble Lunch biserie i Pondus-bladet og fikk fast plass i Dagbladet. I 2010 inngikk Lund samarbeid med serieagenturet Strand Comics, og i 2011 ble det første Lunch-albumet, K-O-M-I-N-U-K-I-S-J-O-N, raskt utsolgt. Samme år sluttet Lund i jobben for å satse fulltid på Lunch. Så fulgte ytterligere to album og ett julehefte med et samlet opplag på 96 000 eksemplarer.

Eget blad

Sommeren 2013 lanserte Egmont Serieforlaget Lunch som eget blad som utgis hver sjette uke. I 2016 hadde bladet et opplag på 14 028, og i 2017 var opplaget 12 525 eksemplarer per utgave, ifølge tall fra Mediebedriftenes Landsforening.

Julen 2013 ble Lunch-juleheftet trykket i et opplag på 47 500 eksemplarer. I 2014 kom den første utgaven i bokserien som samler serien i kronologisk rekkefølge.

I november 2018 kom nyheten om at Lunch og Frode Øverlis Pondus avslutter samarbeidet med Egmont, og at de to bladene fra 2019 utgis på nystartede Strand forlag, der de to serieskaperne er medeiere. Opplaget på Lunch-bladet er på rundt 16 000 eksemplarer, mens bøkene trykkes i et førsteopplag på 9000.

Tv-serien

Mandag 29. august 2022 var det premiere på tv-serien Lunch på TV 2 Play, der første sesong besto av 20 episoder på rundt ti minutter hver. Serien er skapt av Andreas Rand og Kine Jeanette Lie Solberg, og henter både rollegalleri og vitser fra Børge Lunds tegneserie. Den hadde vært under utvikling hos produksjonsselskapet The Oslo Company siden 2019.

Blant skuespillerne finner vi Frank Ole Sætrang (Kjell), Andreas Rand (Nico), Kristine Grændsen (Vanessa), Amy Black Ndiaye (Linn) og Tuva Adine Billing (Bodil).

Utbredelse og priser

Lunch publiseres i over 50 aviser, 29 blader og ti nettaviser i Norge (2020) samt tolv utenlandske aviser og to nordiske blader. Den er gitt ut i Sverige, Danmark, Finland, Mexico, Ecuador, Costa Rica og Panama.

Børge Lund vant Pondus-prisen i 2010, Sproing-prisen for beste norske tegneserie og debutserie utgitt i 2011 samt Stavanger Aftenblads kulturpris i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg