Børge Lund

Faktaboks

Børge Lund
Født
29. august 1973, Stokmarknes, Nordland

Børge Lund

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Lunch nr. 1, 2013
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Børge Lund er en norsk tegneserieskaper, kjent for stripeserien Lunch. For serien har Lund vunnet blant annet Pondus-prisen og Sproing-prisen. Serien utgis som eget blad i Norge, er samlet i hittil elleve bøker og publiseres i rundt 100 aviser og blader fra Norge til Panama.

Bakgrunn

Lund er utdannet ved Delft University of Technology i Nederland, og begynte å jobbe som industridesigner i Norge i 1999. Han er oppvokst i Sauda og bosatt i Stavanger.

Nykommer

Lund skapte Lunch for å delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007. Tegneserien er innenfor segmentet «kontorhumor», i ånden etter Scott Adams' Dilbert og tv-serien The Office (Kontoret). Møteplageren og unnasluntreren Kjell og den Apple-avhengige designelskeren Nico sto raskt frem som hovedpersonene, men persongalleriet har både vokst og utviklet seg med årene.

Lunch vant ikke Dagbladet-konkurransen, men fikk sjansen som gjesteserie i avisen i to perioder, samtidig som Teknisk Ukeblad tok den inn på fast basis høsten 2008. Serien viste seg som den mest populære nykommeren blant norske stripeserier siden Mads Eriksens M, og utviklingen fulgte et kjent mønster for norske tegneserier.

Rask suksess

I 2009 ble Lunch biserie i Pondus-bladet og fikk fast plass i Dagbladet. I 2010 inngikk Lund samarbeid med serieagenturet Strand Comics, og i 2011 ble det første Lunch-albumet, K-O-M-I-N-U-K-I-S-J-O-N, raskt utsolgt. Samme år sluttet Lund i jobben for å satse fulltid på Lunch. Så fulgte ytterligere to album og ett julehefte med et samlet opplag på 96 000 eksemplarer.

Eget blad

Sommeren 2013 lanserte Egmont Serieforlaget Lunch som eget blad som utgis hver sjette uke. I 2016 hadde bladet et opplag på 14 028, i 2017 var opplaget 12 525 eksemplarer per utgave i 2017, ifølge tall fra Mediebedriftenes Landsforening.

Julen 2013 ble Lunch-juleheftet trykket i et opplag på 47 500 eksemplarer. I 2014 kom den første av hittil elleve bøker, som samler serien i kronologisk rekkefølge.

I november 2018 kom nyheten om at Lunch og Frode Øverlis Pondus avslutter samarbeidet med Egmont, og at de to bladene fra 2019 utgis på nystartede Strand Forlag, der de to serieskaperne er medeiere. Opplaget på Lunch-bladet er på rundt 16 000 eksemplarer, mens bøkene trykkes i et førsteopplag på 9000.

Utbredelse og priser

Lunch publiseres i over 50 aviser, 29 blader og ti nettaviser i Norge (2020), samt tolv utenlandske aviser og to nordiske blader, deriblant i Sverige, Danmark, Finland, Mexico, Ecuador, Costa Rica og Panama.

Lund vant Pondus-prisen i 2010, Sproing-prisen for beste norske tegneserie og debutserie utgitt i 2011 og Stavanger Aftenblads kulturpris i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg