Den andre og siste Dilbert-samleboka på norsk: «En flyktning krysser sitt kontor» (Bladkompaniet 1999).
Den andre og siste Dilbert-samleboka på norsk: «En flyktning krysser sitt kontor» (Bladkompaniet 1999).

Dilbert er en amerikansk tegneserie av Scott Adams (født 1957). Serien beskriver hverdagen til kontoristen Dilbert, den utspekulerte hunden Dogbert (firmaets onde personalsjef), Dilberts tyranniske og selvhøytidelige sjef, samt en rekke andre personer i et stort, upersonlig firma.

Dilbertble skapt i 1989, og publiseres i rundt 2000 aviser i totalt 65 land på 25 forskjellige språk, ifølge distributørens tall fra 2013. I tillegg til stripesamlinger er tegneserien også blitt gjort om til animert tv-serie, dataspill og hundrevis av andre spinoff-produkter. Serien er samlet i godt over 50 bøker. Adams har også skrevet sakprosa.

I Norge ble serien kjent som biserie i månedsheftet Larsons gale verden fra 1992, til å begynne med under navnet Herbert og Hundbert. I 1996 skiftet den navn til Dilbert, og i 2011 forsøkte Schibsted seg med månedsheftet Dilbert, men det gikk inn etter sju numre.

Adams har også utgitt en rekke bøker med humoristiske tips om hvordan man klarer seg i et moderne firma og i forretningslivet, illustrert med utvalgte Dilbert-striper, som The Dilbert Principle (1996, Dilberts lov om ledelse) og Dogbert's Top Secret Management Handbook (1996, Dogberts håndbok i ledelse).

I 2016 ble Dilbert publisert i to av de 75 største norske avisene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg