Arve Johnsen, norsk industrileder, politiker fra Arbeiderpartiet, siviløkonom og jurist. Statssekretær i Industridepartementet 1971–72. Første administrerende direktør i Statoil 1972–88.  

Arve Johnsen har eksamen fra NHH 1957, M.A. fra University of Kansas, USA, 1960 og cand.jur. samme år. Han var tilknyttet Norges Eksportråd 1960–61, Norsk Hydro 1960–64 og 1966–71. Dommerfullmektig 1964–65.

Johnsen ble tidlig samfunnsbevisst, men først da Arbeiderpartiet led nederlag ved valget i 1965, meldte Johnsen seg inn i partiet. Allerede 1971 ble han statssekretær i Industridepartementet under Trygve Brattelis første regjering. Som nærmeste medarbeider til industriminister Finn Lied ble Johnsen en av hovedarkitektene bak etableringen av statsoljeselskapet Statoil. Den tredje pådriveren var Jens Christian Hauge, som ble Statoils første styreformann.

Da Statoil ble etablert 1972, var Johnsen en selvskreven kandidat til stillingen som selskapets første leder. Allerede fra starten inntok han nærmest Askeladdens rolle i norsk oljehistorie. Fra å være den eneste ansatte ved selskapets kontor i Stavanger, bygde han i løpet av 15 år Statoil opp fra grunnen av til et selskap av internasjonale dimensjoner. Statoil ble det ledende selskap i norsk oljeindustri, og han hevdet selskapets interesser godt i konkurranse med de store utenlandske oljeselskapene.

Arve Johnsen gikk inn for at Statoil skulle ha en uavhengig stilling i forhold til de politiske myndighetene. Sammen med hans sterke – og i noen politikeres øyne arrogante – lederstil, førte dette til irritasjon hos enkelte representanter på Stortinget, som syntes Statoil etter hvert fikk for stor dominans i det norske oljemiljøet. Da utbyggingen av raffineriet på Mongstad 1987 førte til overskridelser på over fire milliarder kroner, noe som ble sterkt kritisert av Riksrevisjonen, utløste det en voldsom kritikk mot Statoils ledelse. Et veritabelt industripolitisk slagsmål braket løs, og ordkrigen var til tider voldsom. Til tross for at Statoils styre i første omgang slo ring rundt selskapets toppsjef, ble kritikken til slutt så sterk at Johnsen valgte å trekke seg. Han fratrådte sin stilling i Statoil januar 1988.

Arve Johnsens dyktighet som leder av Statoil i 15 år var ubestridt. Han fremstår i ettertid som den fremsynte pioneren i norsk oljeindustri. Selv om han i sin tid var tilhenger av et sterkt, helstatlig oljeselskap, så han senere delprivatisering og børsnotering som viktig og nødvendig. 

Om sin tid i Statoil har han skrevet to bøker, Utfordringen og Gjennombrudd og vekst.

Fra 1988 har Johnsen drevet konsulentvirksomhet, bl.a. som petroleumsrådgiver for FN 1991–96. Siden 1991 har han drevet egen advokatpraksis i Oslo. Han har hatt flere styreverv, bl.a. som styreleder i flyselskapet Braathens SAFE, Forenede Forsikring, rørledningsselskapet Norpipe og Institutt for Energiteknikk

  • Utfordringen. Statoil-år, 1988
  • Gjennombrudd og vekst 1978–1987. Statoil-år, 1990

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.