Institutt for energiteknikk

Artikkelstart

Institutt for energiteknikk, internasjonalt forskningsinstitutt for energi- og nukleærteknologi. Opprettet 1948, fra 1953 ved kgl. res. status som uavhengig stiftelse med avdelinger på Kjeller og i Halden. Hovedkontoret ligger på Kjeller i Skedsmo kommune. IFE har som formål å utvikle lønnsom, sikker og miljøvennlig teknologi for petroleumsutvinning, energiproduksjon og energibruk, samt å opprettholde og videreutvikle nasjonal kompetanse innen reaktorsikkerhet og nukleærteknologi. IFE har en omsetning på ca. 600 mill. kroner og ca. 600 ansatte. En stor del av inntektene genereres gjennom oppdragsforskning. Instituttet ledes av et styre med medlemmer oppnevnt av Nærings- og energidepartementet, Norges Forskningsråd, og de ansatte. Adm.dir. er Kjell H. Bendiksen.

Faktaboks

Uttale
institˈutt for energiteknikk
Også kjent som
IFE til 1980 Institutt for atomenergi (IFA)

Kjernekraftvirksomheten ved IFE er etter hvert blitt redusert. Kunnskap og utstyr brukes i økende grad til forskning på områdene petroleumsteknologi, prosessteknologi, grunnforskning i fysikk, fornybar energi, energiøkonomisering og sikkerhet menneske-teknologi-organisasjon.

Industriprosjekter

IFE har et bredt samarbeid med norsk og internasjonal industri, og har bl.a. medvirket til opprettelse av flere firmaer, som f.eks. Scandpower A/S (konsulenter innen energiteknikk), Isopharma AS (produksjon og salg av radioaktive legemidler) og Hand-EL Skandinavia AS (konsulenttjenester innen kjøp og salg av elkraft). IFE er produksjons- og distribusjonssenter for radioaktive stoffer som i økende omfang brukes i landbruk, industri, forskning og (gjennom Isopharma AS) medisin.

Forskningsprosjekter

Ved Haldenreaktoren, som i 1958-2018 ble drevet som internasjonalt samarbeidsprosjekt, ble det arbeidet med å kartlegge data vedrørende sikkerhet og sertifisering av reaktoranlegg. I samarbeid med norsk industri har IFE planlagt, bygd og drevet 4 forskningsreaktorer: JEEP I (1951–66), Halden-reaktoren (1958–2018), NORA (1961–68) og JEEP II (1967–). IFE har også drevet utstrakt internasjonalt samarbeid utenfor kjernekraftområdet, bl.a. gjennom nordiske og norsk-nederlandske fellesprosjekter.

Tilknytning til internasjonale energiorganisasjoner

IFE har opprettet samarbeid med FNs Internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Wien, OECDs atomenergibyrå (NEA, Nuclear Energy Agency) i Paris og det Internasjonale energibyrå (IEA). Se også kjerneenergi.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Njølstad, Olav: Strålende forskning: Institutt for energiteknikk 1948-1998, 1999.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg