polymetylmetakrylat

Plate, rør og stav laget av polymetylmetakrylat.
polymetylmetakrylat
Lisens: CC BY SA 3.0
PMMA
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Polymetylmetakrylat (PMMA) er en hard polymer som utmerker seg med sin glassklarhet og gode mekaniske egenskaper. Den er også kjent som akrylglass eller pleksiglass, og brukes ofte som erstatning for glassvinduer.

Faktaboks

Uttale
polymetˈylmetakrylˈat
Også kjent som

akrylglass, pleksiglass

Polymetylmetakrylat er motstandsyktig mot de fleste oljer og noen syrer, men ikke mot polare løsemiddel som aceton. Polymetylmetakrylat er gjennomsiktig for synlig lys, og kan lett støpes og bearbeides til mange produkter som vinduer, lyskupler, urglass, linser, utendørsskilt, tegneutstyr, tannproteser, badekar, møbler og så videre.

Polymetylmetakrylat lages ved polymerisering av metylmetakrylat, og er en amorf polymer. Glasstemperaturen til polymetylmetakrylat er rundt 105 grader celsius når den fremstilles ved hjelp av friradikal-polymerisasjon. Kommersielt tilgjengelig polymetylmetakrylat kopolymeres gjerne med andre monomere enn metylmetakrylat, og dette fører til at glasstemperaturen og dermed temperaturbestandigheten til produktet økes noe. Kopolymerer av metylmetakrylat med mindre mengder andre monomerer blir også brukt, spesielt som bindemidler for akryllakker og -maling.

Polymetylmetakrylat for praktisk anvendelse ble først fremstilt av de britiske forskerene Rowland Hill og John Crawford, og også den tyske forskeren Otto Röhm, på begynnelsen av 1930-tallet. I Tyskland lanserte selskapet Röhm og Haas i 1936 polymetylmetakrylat under navnet 'Plexiglass' som et mindre knusbart alternativ til glass. Like etter lanserte engelskmennene et tilsvarende produkt under varemerket Perspex, mens firmaet DuPont i USA lanserte Lucite. I dag finner man polymetylmetakrylat under andre varemerker også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg