Byen Djenné, grunnlagt på 800-tallet (på UNESCOS Liste over verdens kultur- og naturarv, 1989), og Tombouctou (Timbuktu), grunnlagt omkring 1100, var sentre for eldre vestsudansk leirearkitektur. Karakteristisk er toetasjes, rektangulære hus med flate tak, bygd med solstekt murstein av leire. Husene har dekorative forhøyninger på taket og dekorerte inngangspartier. Djennés arkitektur ble tatt opp av franskmennene på 1800-tallet som omformet den til en neosudansk stil. Stilen ble først brukt i et fort i Ségou (ødelagt). Senere eksempler finnes i regjeringskontorer i Bamako og Ségou, og i det røde marked, Bamako.

Den store moskeen i Djenné, reist 1906–07, er ikke så elegant som mange av de mindre landsbymoskeene, men regnes som den største bygning i leire i Afrika sør for Sahara. En blanding av leire og sement er brukt i bygninger reist etter kolonitiden, flere er oppført i en neosudansk stil; f.eks. den medisinske klinikk i Mopti (1974, Aga Khans arkitekturpris 1980).

Malerkunsten har først og fremst vært knyttet til dekorering av masker. Naivistiske malerier, spontane i uttrykket, brukt til å reklamere for frisører, skreddere, barer o.l., er populære. Den selvlærte kunstneren S. Sinaba (f. 1950) har utført en rekke slike malerier i Bamako i 1980-årene. To anerkjente kunstnere er også Ismael Diabate (f. 1945) og Abdoulaye Konate (f. 1953).

Karakteristisk for Malis tekstiler er smale vevde striper som er sydd sammen med tilsiktede uregelmessigheter. Andre spesialiteter er indigofargede stoffer og bomullstøyer malt med leire. Sistnevnte brukes av kvinner etter omskjæringen, i bryllup og etter fødsel. Teknikken har hatt en oppblomstring siden 1978 da en gruppe kunstnere ble dannet for å revitalisere kunsthåndverket.

Motivene er gjerne hentet fra tradisjonell afrikansk skulptur, egyptisk kunst og tegneserier. Klær laget av slike stoffer ble populære blant unge intellektuelle, og den maliske moteskaperen Chris Seydou (død 1994) laget klær i slike materialer (Bamako og Paris).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.