Faktaboks

Uttale
moptˈi
Mopti
Fiskebåter langs elva Bani i Mopti
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kart over Mopti-regionen i Mali.
Lisens: CC BY 2.0

Mopti er navnet på den femte av Malis ti regioner. Mopti by er hovedsete i regionen. Byen ligger der elven Bani møter elven Niger. Elvene og den aktive handelsvirksomheten disse transportårene medfører har, sammen med turisme, gitt Mopti by tilnavnet Afrikas Venezia. Byen har et stort matmarked og en storslagen, nyrestaurert moskee, Mosquee de Komoguel, fra 1930-tallet.

Regionen Mopti hadde cirka 2 millioner innbyggere i 2009 mens byen Mopti hadde ca 115 000 innbyggere samme år. Både byen og regionen preges av multi-etniske befolkningen som i hovedsak består av Fulani, Songhai, Bambara, Tuareger, Dogon og Bozo. Fiske, jordbruk (særlig hirse, fonio, og ris), transport og turisme har lenge vært hovednæringene i Mopti.

Etter at AQIM og andre opprørsgrupper ble mer og mer aktive nord i Mali fra 2010 og fremover, har turismen i Mopti, og i Mali generelt, totalt opphørt. Fra 2015 har militante islamistiske grupper gradvis overtatt kontrollen i regionen, mens hæren og staten kun kontrollerer byene. Mange på landsbygda, spesielt fulanier, har sluttet seg til disse gruppene som en form for motstand mot korrupsjon, vanstyre og den statsansatte elitens privilegier. Islamistene har også vært dyktige i å spille på disse anti-statlige og anti-elite holdningene blant mange vanlige bønder og nomader. Spesielt mange som driver med gjeting av husdyr har sluttet seg til islamistene på grunn av en misnøye med hvordan staten over flere tiår har behandlet folk som er avhengige av denne næringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg