Djenné er en by i det sentrale Mali som hadde omkring 33 000 innbyggere i 2009. Byen ligger på en øy i Nigers innlandsdelta, ved bielven Bani cirka 350 kilometer sørvest for Timbuktu.

Djenné er kjent for sin særegne sudanesiske byggestil i leire. Den skal ha blitt innført til Mali av den andalusiske arkitekten Abu es Haq es Saheli på 1300-tallet. Den mest kjente bygningen i denne stilen er en stor moské som ligger utenfor selve gamlebyen. Denne moskeen er imidlertid ikke så gammel som man kan få inntrykk av, men ble bygget i 1906 av den franske kolonimakten som kompensasjon for at de hadde bombet og ødelagt deler av byen, inkludert den gamle moskeen, under den koloniale erobringen. Moskeen fra 1906 er, sammen med gamlebyen med nær 2000 bevarte leirhus, på UNESCOs verdensarvliste.

Djennés første bosetting er datert tilbake til omkring 250 fvt. Byen ble grunnlagt rundt år 765 og var lenge et viktig marked for slaver og gull og et senter for islamsk lærdom. Byen ble erobret av Sunni Ali og underlagt Songhai-riket i 1473.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.