Argentinas befolkning er på på 44 044 811 (INDEC, 2017). Forventet levealder ved fødsel er 76,2 år (Verdensbanken, 2018), og 30 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen (2016).

BNP per innbygger er 11 970 dollar (Verdensbanken, 2016), om lag 3,6 prosent lavere enn året før.

Befolkningssammensetning

Argentina, Buenos Aires

En del av sentrum i Buenos Aires med hovedgaten Avenida 9 de Julio, en av verdens bredeste avenyer.

Av /NTB Scanpix ※.

Omkring 90 prosent av befolkningen er av europeisk avstamning, først og fremst spansk eller italiensk. Det er også en del av tysk herkomst i landet.

I perioden 1857–1939 kom det rundt 5,5 millioner immigranter til Argentina, de aller fleste fra Europa. Det var stor immigrasjon også etter andre verdenskrig. Etter 1950 har immigrantene i langt større grad kommet fra nabolandene, særlig fra Paraguay og Bolivia. Kun en mindre del av befolkningen regner seg som urbefolkning. Mesteparten av urbefolkningen lever i nord, på grensen til Bolivia eller Paraguay, eller spredt i Patagonia og Ildlandet.

Folketetthet

Folketettheten varierer mye, men landsgjennomsnittet er 15,1 innbyggere per km2. Deler av Gran Chaco, Andesfjellene og Patagonia er nesten folketomme. Folketettheten er størst i de fuktige delene av pampasen, og rundt Buenos Aires. 2/3 av landets befolkning bor på 20 prosent av arealet. Også Andesfjellenes forland i nordvest har en forholdsvis tett bosetning.

Religion

Grunnloven fastslår at staten skal beskytte den katolske kirke, som også er den dominerende og omfatter rundt 87,7 prosent av befolkningen. Rundt to av befolkningen er protestanter, men det finnes også jødiske og muslimske minoriteter.

Språk

Landets offisielle språk og morsmål for nesten hele befolkningen er spansk. Uttalen skiller seg fra europeisk spansk, som i hele det spansktalende Latin-Amerika, ved at «lespelyden» [þ] uttales s. Dessuten har de i områdene rundt Buenos Aires en spesiell måte å uttale [lj] på: calle uttales [kaʒe]. Denne særegenheten deler de med Uruguay. Mindre grupper snakker urfolkspråk.

Største byer

By Innbyggere (siste offisielle folketelling er fra 2010)
Buenos Aires (ikke det som kalles Stor-Buenos Aires eller Gran Buenos Aires) 2 900 000
Córdoba 1 330 023
Rosario 1 198 528
Mendoza 1 086 066
La Plata 649 900

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Torleif R. Hamre

Det er litt misvisende å skrive: "Kun en mindre del av befolkningen er indianere, eller criollos, en blanding av indiansk og spansk." Criollos - kreoler - er i utgangspunktet ikke blanding av indiansk og spansk, men hvit, innfødt amerikaner (i dette tilfellet argentiner) - altså etterkommere av europeere født i Argentina (eller annet spanskamerikansk land). Slik ble det brukt i kolonitida, i motsetning både til "peninsulares", spanskfødte, og "las castas", andre rasekategorier: indianere, blanding indianer-hvit (mestizo, mestis), afrikanere osv. I praksis var det som i andre land langt fra samsvar mellom reelt biologisk opphav og disse kulturelle/samfunnsessige rasekategoriene - i praksis fikk "criollo"-befolkningen i flere områder indianske og andre innslag. Men likevel, dette ligger ikke i ordets betydning... I nyere språkbruk brukes gjerne "criollo" om det "opprinnelig" argentinske, dvs. det som har sitt opphav før masseinnvandringa fra siste del av 1800-tallet, enten det gjelder folk, mat, skikker el. annet. Dagligbetegnelsene på innvandrergrupper av ulik etnisk opprinnelse som ble vanlige på 1900-tallet, var og er røffe og omtrentlige: gallegos ("galicere"=spaniere), rusos ("russere"=ofte polske jøder), "turcos" ("tyrkere", i praksis helst syriske og libanesiske arabere) osv., de to siste med rot i et politisk verdenskart fra tida fram til første verdenskrig.

svarte Guro Svalestuen

Du har helt rett når det gjelder definisjonen av "criollos", det er misvisende slik ordet er brukt i artikkelen nå. Det er ikke jeg som har skrevet artikkelen, men som fagansvarlig skal jeg selvsagt rette opp i feilen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg