Argentinas geografi

Kart over Argentinas provinser
Kart over Argentinas provinser

Argentinas utstrekning nord–sør måler cirka 3700 kilometer, det vil si omtrent som NordkappSicilia. Landet er 1460 kilometer på det bredeste. Storparten av Argentina er lavland, når man ser bort fra Andesfjellene som danner vestgrensen mot Chile. Det argentinske lavlandet kan deles i tre hovedområder: Nordområdet (inklusiv Mesopotamia), Pampas og Patagonia.

Nordområdet

Omfatter Gran Chaco, som vesentlig består av store gressletter gjennomskåret av elvene Pilcomayo, Bermejo og Salado, og landskapet Mesopotamia. Mesopotamia ligger mellom elvene Paraná og Uruguay, og er fuktig med store skoger.

Pampas

Sør for Gran Chaco, mellom Andesfjellene og Atlanterhavet, og nord for Río Colorado, ligger de såkalte Pampas. Pampas er en praktisk talt flat, konturløs rekke av sletter, gjennomsnittlig 50–100 meter over havet, som til sammen dekker et areal på 650 000 kvadratkilometer.Området dreneres av elvene Paraná og Uruguay. Den østlige del av Pampas har mest nedbør, i vest er det tørrere. Løssjord gir svært gode forhold for jordbruk og fedrift, med planteproduksjon i de deler av Pampas som har de gunstigste nedbørsforholdene, og feavl i de tørrere strøkene. Iguazúfallene på grensen mellom Argentina og Brasil er en av Sør-Amerikas store turistattraksjoner. Flere av fossefallene er mellom 60 og 82 meter høye. Iguazú nasjonalpark står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Patagonia

Patagonia strekker seg sørover fra Río Colorado, og er et karrig platåland som hever seg i store terrasser opp fra Atlanterhavet. De høyeste platåene ligger cirka 1500 meter over havet. Patagonia gjennomskjæres av flere store elver fra vest mot øst; Río Negro, Chubut, Deseado, Chico og Río Santa Cruz. I elvedalene finnes mer fruktbare og delvis skogkledde partier. Lengst i sør ligger Ildlandet (Tierra del Fuego), som er delt mellom Argentina og Chile.

Andesfjellene

Andesfjellene strekker seg gjennom den vestlige del av Argentina og omfatter flere fjellkjeder. I nordvest finnes to parallelle kjeder, den vestlige cordillera (som betyr fjellkjede), Cordillera del oeste, som danner grensen mot Chile, og den østlige Cordillera, Cordillera del este, med det 3500–4000 meter høye platået Puna de Atacama i mellom. Øst for fjellene finnes en bred forlandssone mellom 900 og 2500 meter over havet. Denne har daler og bassenger som er dypt nedskåret av elver som renner østover. I disse dalene ligger noen av de eldste og vakrest beliggende byene i Argentina.

Sør for Tucumán danner den vestlige Cordillera et platå i cirka 6000 meters høyde; over dette hever vulkanen Aconcagua seg. Denne er med sine 6962 meter over havet Amerikas høyeste fjell. Den østlige Cordillera når opp i 6200 meter over havet, og øst for denne ligger Sierra de Córdoba (2880 meter over havet). Sør for Mendoza fortsetter den vestlige Cordillera som eneste hovedkjede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg