Deinonychus var en rovdinosaur som levde i USA seint i krittperioden, for omtrent 115 millioner år siden. Den er viktig for vår forståelse av at fugler utviklet seg fra små rovdinosaurer.

Beskrivelse

Deinonychus hadde mange fellestrekk med dagens fugler. Den gikk på to ganske lange bein og var opptil fire meter lang. Antakelig veide den mellom 65 og 90 kilo og var dekket av fjær. Den hadde store klør på hendene og enda større på føttene.

Levevis

Deinonychus var en aktiv rovdinosaur som muligens kunne klatre i tillegg til å gå på bakken. Hjernen var relativt stor. De store, sigdformede klørne på tærne ble holdt oppe når dinosauren gikk eller løp. Disse klørne kan ha blitt brukt til å holde et bytte fast på bakken.

Det er funnet fossiler av Deinonychus som viser at de satt på eggene sine i reder. Forskerne er usikre på om de levde i flokker eller ikke.

Utbredelse

Fossiler av Deinonychus er funnet flere steder i USA.

Systematikk

Deinonychus er et slektsnavn, og slekten tilhører ordenen Saurischia, underorden Theropoda. I slekten er det beskrevet en art, Deinonychus antirrhopus.

Den tilhører familien Dromaeosauridae, i likhet med blant annet Dromaeosaurus, Utahraptor og Microraptor.

Forskning

Deinonychus er en av dinosaurene som har betydd mest for hvordan vi i dag ser for oss at dinosaurene så ut og levde, samt for forståelsen av fuglenes evolusjon. Det er funnet mange fossiler av denne dinosauren, og mange av dem er funnet nært hverandre.

De første fossilene av Deinonychus som ble beskrevet vitenskapelig, ble funnet i Montana i 1964. De ble studert og beskrevet av paleontologen John Ostrom fra Peabody Museum of Natural History ved Yale universitet i 1969. Gjennom dette arbeidet fant han mange likheter til Archaeopteryx, som regnes som den første fuglen, og basert på dette foreslo han at dagens fugler hadde utviklet seg fra rovdinosaurer i gruppen theropoder. Ostrom spådde at eldre rovdinosaurer som liknet på Deinonychus, ville bli oppdaget, og det har etterpå viste seg at han hadde rett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg