Artenes opprinnelse

Tittelsiden til førsteutgaven av Artenes opprinnelse.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Charles Darwins bok Artenes opprinnelse er ansett som en av de viktigste og mest innflytelsesrike vitenskapelige arbeidene i historien. Boka ble første gang utgitt i 1859, og dannet grunnlaget for moderne evolusjonsbiologi.

I boka legger Darwin i hovedsak fram to hypoteser. Han hevdet at alt liv på jorda er i slekt og har utviklet seg fra en og samme livsform. Videre hevdet han at mekanismen bak denne utviklingen er naturlig utvalg.

Darwins idé om at alle arter på jorda endret seg gjennom evolusjon og var i slekt med hverandre, ble relativt raskt akseptert av de fleste vitenskapsfolk. Naturlig utvalg som mekanisme bak evolusjonsprosessen ble derimot møtt med langt mer skepsis, og det skulle gå mange tiår før man trodde naturlig utvelgelse var viktig for å forklare evolusjon. I dag er naturlig utvalg ansett som den viktigste evolusjonære drivkraften bak tilpasninger hos organismer.

Bokas fulle navn på engelsk er On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life (Artenes opprinnelse gjennom naturlig utvalg, eller De best skikkede formers bevarelse i striden for livet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ruse, Michael & Robert J. Richards, red.: The Cambridge companion to the "Origin of species", 2009

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg