Tittelsiden til førsteutgaven av Artenes opprinnelse.

.
Lisens: fri

Charles Darwins bok Artenes opprinnelse er ansett som en av de viktigste og mest innflytelsesrike vitenskapelige arbeidene i historien. Boka ble første gang utgitt i 1859, og dannet grunnlaget for moderne evolusjonsbiologi.

I boka legger Darwin i hovedsak fram to hypoteser. Han hevdet at alt liv på jorda er i slekt og har utviklet seg fra en og samme livsform. Videre hevdet han at mekanismen bak denne utviklingen er naturlig utvalg.

Darwins idé om at alle arter på jorda endret seg gjennom evolusjon og var i slekt med hverandre, ble relativt raskt akseptert av de fleste vitenskapsfolk. Naturlig utvalg som mekanisme bak evolusjonsprosessen ble derimot møtt med langt mer skepsis, og det skulle gå mange tiår før man trodde naturlig utvelgelse var viktig for å forklare evolusjon. I dag er naturlig utvalg ansett som den viktigste evolusjonære drivkraften bak tilpasninger hos organismer.

Utgaver

Bokas fulle navn på engelsk er On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Førsteutgaven av On the Origin of Species ble utgitt 24. november 1859. Allerede i 1860 kom en ny og revidert utgave; i alt kom boka i seks utgaver i Darwins levetid. Darwins endringer i de reviderte utgavene bærer vitnesbyrd om hans faglige utvikling i perioden. Boka ble snart oversatt til mange språk. En svensk og dansk oversettelse kom i 1871 og 1872.

Først i 1889 kom en norsk oversettelse ved Ingebret Suleng: Arternes Oprindelse gjennem naturligt Udvalg eller de best skikkede Formers Bevarelse i Striden for Livet. Da var Darwins teorier for lengst kjent i norsk offentlighet; først gjennom folkloristen og naturforskeren Peter Christen Asbjørnsens artikkel i tidsskiftet Budstikken i 1861: «Darwin's nye Skabningslære».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ruse, Michael & Robert J. Richards, red.: The Cambridge companion to the "Origin of species", 2009

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg