Apper på smarttelefon

Smarttelefon fra Apple med iOS.

Apper på smarttelefon
Av .

iOS er et operativsystem for smarttelefoner, nettbrett og andre smartenheter utviklet av Apple. I dag benyttes systemet blant annet på iPhone, iPad (iPadOS), Apple TV (tvOS), Apple Watch (Watch OS). iOS er en lukket plattform som kun er å finne på enheter produsert av Apple.

Operativsystemet ble lansert sammen med den første iPhone-en i 2007. Sammen med maskinvaren redefinerte iOS konseptet smarttelefon, og satte til side andre operativsystemer for smarttelefoner som var i bruk på den tiden, slik som Symbian, Windows CE/Windows Mobile og Palm OS/Palm Foleo.

Blant annet var mangelen på et fysisk tastatur sammen med fingerstyrt touch-skjerm nye og populære konsepter. Operativsystemet hadde også en svært enkel, intuitivt og grafisk tiltalende oppbygning i forhold til konkurrentene. I tillegg ble App Store lansert sammen med iPhone OS 2 (tidligere navn på iOS) i 2008, noe som gjorde distribusjon av tredjepartsapplikasjoner svært mye enklere. Introduksjonen av konseptet app kan i stor grad tilskrives iOS. Riktignok hadde andre mobile enheter, slik som IBM Simon (1994), benyttet konseptet tidligere.

Apples iOS er sammen med Android nærmest enerådende på smarttelefoner med henholdsvis 27 og 72 prosent markedsandel (Statcounter, 2022). Microsoft har ved flere anledninger forsøkt seg på markedet, senest med Windows Phone og senere Windows 10 Mobile som skulle ta opp konkurransen direkte med iOS og Android. Prosjektene ble imidlertid lagt ned i henholdsvis 2015 og 2020.

Utvikling av applikasjoner for iOS gjøres hovedsakelig i Objective-C eller Swift. Objective-C er et eldre programmeringsspråk nært beslektet med C, mens Swift er et mer moderne programmeringsspråk.

Operativsystemet er basert på Apples operativsystem macOS (tidligere OS X) for Mac, som igjen er bygget på NeXTSTEP, BSD og UNIX.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg